counter

Γιατί πρέπει να λέμε όχι στη ζάχαρη!

Γιατί πρέπει να λέμε όχι  στη ζάχαρη!
Γιατί πρέπει να λέμε όχι στη ζάχαρη!

Γιατί πρέπει να λέμε όχι  στη ζάχαρη!

Η ζάχαρη ή σουκρόζη είναι κρυσταλλικός δισακχαρίτης με γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται είτε ως γλυκαντική ουσία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Αν και αρκετά δημοφιλής, η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

 

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει «αθωωθεί» για τις περισσότερες κατηγορίες, είναι γεγονός πως τα οφέλη από την κατανάλωση ζάχαρης είναι ελάχιστα. Αυτό γιατί:

 

  • Προσφέρει ¨κενές¨ θερμίδες στον οργανισμό. Η θρεπτική αξία της άσπρης επεξεργασμένης ζάχαρης είναι πάρα πολύ χαμηλή, αφού εκτός από υδατάνθρακες και ενέργεια δεν προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά.

 

  • Συμβάλει στην εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. Η ζάχαρη, με την είσοδό της στη στοματική κοιλότητα αντιδρά με τα βακτήρια του στόματος και παράγει οργανικά οξέα, κάνοντας έτσι το pH του στόματος όξινο. Το όξινο αυτό περιβάλλον προκαλεί το σχηματισμό τερηδόνας και είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα δόντια.

 

  • Προκαλεί απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη.

 

Στο εμπόριο υπάρχει πλέον αρκετά μεγάλη ποικιλία γλυκαντικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί της ζάχαρης, όπως μέλι, μελάσα, φρουκτόζη, σακχαρίνη, ασπαρτάμη και άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης με νεότερο τη σουκραλόζη.

Η σουκραλόζη, η οποία παρασκευάζεται από τη ζάχαρη, έχει περίπου 500πλάσια γλυκύτητα από αυτή, ενώ θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με  έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.

 

 

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και της Ελίνας  Ασημακοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη Λόγω διατροφής, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής  Εταιρείας www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.

Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR