counter

Τα μικρόβια αγαπάνε το γυμναστήριο

Τα μικρόβια αγαπάνε το γυμναστήριο
Τα μικρόβια αγαπάνε το γυμναστήριο

Τα μικρόβια αγαπάνε το γυμναστήριο

Πας στο γυμναστήριο για να διατηρείσαι υγιής. Κι όμως, αν δεν προσέξεις μπορεί να την πατήσεις. Όπως όλοι οι χώροι στους οποίους υπάρχει συνωστισμός, έτσι και στο γυμναστήριο τα μικρόβια καραδοκούν.

 

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι κάποια μικρόβια αγαπούν ιδιαιτέρως το γυμναστήριο. Ένα από αυτά είναι ο νοροϊός, που είναι υπεύθυνος για την πρόκληση γαστρεντερίτιδας, φαίνεται ότι μπορεί να μείνει έως και ένα μήνα στην επιφάνεια των οργάνων. Επίσης, κάποιοι μύκητες φαίνεται ότι έχουν αδυναμία στους χώρους του γυμναστηρίου και ειδικά στα αποδυτήρια ενώ ευδοκιμούν και ανθεκτικά μικρόβια που ευθύνονται για την εμφάνιση δερματικών φλεγμονών αλλά και ο σταφυλόκοκκος, το E.coli κ.ά.. 

 

 

Τα σημεία SOS

 

Οι λαβές των οργάνων γυμναστικής και τα βάρη. Σκέψου μόνο ότι χρησιμοποιούνται από τόσα χέρια που ως γνωστόν είναι βασικοί φορείς μικροβίων. Αν μπορείς λοιπόν έχε μαζί σου αντισηπτικά μαντιλάκια για να τα σκουπίζεις πριν τα χρησιμοποιήσεις. Διαφορετικά φρόντισε να πλύνεις τα χέρια σου μετά τη χρήση τους και στο μεταξύ πρόσεξε να μην τα φέρεις στο πρόσωπό σου.

 

Η πετσέτα σου. Μπορεί να είναι δική σου και να εγγυάσαι για την καθαριότητά της όμως με το που θα έρθει σε επαφή με τα όργανα του γυμναστηρίου δεν μπορείς πια να είσαι τόσο βέβαιη. Γι’ αυτό φρόντιζε να την αλλάζεις κάθε φορά που επισκέπτεσαι το γυμναστήριο.

 

Ο σάκος σου. Βάζεις μέσα όλα τα απαραίτητα σύνεργα, τσάντα, παπούτσια, ρούχα, νερό. Το θέμα είναι όμως ότι δεν τα βάζεις μόνο όταν είναι καθαρά αλλά και μετά την προπόνησή σου, που σημαίνει ότι είναι ιδρωμένα και πιθανώς εκτεθιμένα σε ιούς και μικρόβια. Γι’ αυτό, φρόντιζε να βάζεις τα πάντα σε καθαρές πλαστικές σακούλες και μετά στο σάκο σου για να παραμένει καθαρός για περισσότερο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον πλένεις τακτικά. Επίσης, μην τον αφήνεις ποτέ στο πάτωμα είτε του προπονητικού χώρου είτε των αποδυτηρίων. Καλύτερα, κρέμασέ τον κάπου. Και εξυπακούεται ότι τα χρησιμοποιημένα ρούχα κ.λπ. πρέπει να πλυθούν σύντομα και όχι να ξεχαστούν στις τσάντες ή αν δεν είναι πολύ ιδρωμένα να αεριστούν καλά για να στεγνώσουν.

 

Το στρωματάκι. Αν δεν έχεις δικό σου και χρησιμοποιείς του γυμναστηρίου, σίγουρα έχεις περισσότερες πιθανότητες να κολλήσεις κάτι. Γι’ αυτό καλό είναι να πάρεις ένα, το οποίο επίσης πρέπει να καθαρίζεις είτε με ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι και απορρυπαντικό ή ακόμα καλύτερα (και ευκολότερα) με ένα απολυμαντικό σπρέι. Και καλό είναι να μην το διπλώνεις αμέσως μετά την άσκηση αλλά να το αφήνεις να στεγνώσει πρώτα.

 

Τα αποδυτήρια. Η υγρασία και ο συνωστισμός τα κάνουν ιδιαιτέρως φιλικά σε ιούς, μικρόβια και μύκητες. Αν χρησιμοποιήσεις τα ντους, μην ξεχνάς να μπαίνεις μέσα με τις σαγιονάρες σου και γενικά μην πατάς πουθενά ξιπόλητη και μην κάθεσαι στους πάγκους με τα εσώρουχά σου παρά μόνο τυλιγμένη με την πετσέτα σου ή ντυμένη. Επίσης εννοείται ότι δεν πρέπει να σκουπιστείς με την πετσέτα που χρησιμοποιούσες στην προπόνησή σου αλλά με μία καθαρή.

 


Έχε πάντα μαζί σου:

  • Δύο δικές σου καθαρές πετσέτες. Μία για την προπόνησή σου και μία για το ντους.


  • Αντισηπτικά μαντιλάκια ή υγρό


  • Το δικό σου στρωματάκι, εφόσον κάνεις κάποιο πρόγραμμα στο οποίο χρειάζεται.


  • Σαγιονάρες για τα αποδυτήρια


  • Ένα μπουκαλάκι νερό, για να μη χρειαστεί να καταφύγεις στους κοινόχρηστους ψύκτες του γυμναστηρίου.

 


Δείξε προσοχή

  • Πριν ξεκινήσεις τις επισκέψεις σου στο γυμναστήριο, έλεγξε την καθαριότητα και την υγιεινή του χώρου τόσο εκεί που γίνεται η προπόνηση όσο και σε αποδυτήρια, τουαλέτες κ.λπ. Επίσης, τσέκαρε αν ο χώρος αερίζεται ικανοποιητικά.

 

  • Αν έχεις κάποια πληγή, φρόντισε να την έχεις καλύψει με έναν επίδεσμο ή αυτοκόλλητη γάζα πριν πας στο γυμναστήριο καθώς μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου ουκ ολίγον μικροβίων στον οργανισμό σου.

 

  • Αν έχεις κάποια μεταδοτική ασθένεια είτε δερματική είτε άλλου είδους, διάκοψε τις προπονήσεις σου στο γυμναστήριο για να μην κολλήσεις και τους υπόλοιπους. Μπορείς να ξαναπάς όταν ο γιατρός σου σε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνεις.   

 


Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR