counter

Περιποίηση ματιών

Περιποίηση ματιών
Περιποίηση ματιών

Γυναίκα με μπλε μάτια

Η ιδιαίτερη προσοχή που τους οφείλετε είναι δεδοµένη. Γι’ αυτό εµείς σας ενηµερώνουµε για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιποίησή τους.

 

 

Η ευαίσθητη περιοχή

 

Οι στιβάδες στην περιοχή των µατιών είναι 5 φορές πιο λεπτές σε σύγκριση µε άλλα σηµεία του σώµατος. Η περιοχή διαθέτει ένα πλέγµα αγγείων που µεταφέρουν λέµφο, έτσι καθετί που εµποδίζει την κυκλοφορία της δηµιουργεί προβλήµατα όπως οίδηµα, σακούλες, µαύρους κύκλους κ.λπ. Γι’ αυτό είναι καλό να ξεκινάτε την περιποίηση - ενυδάτωση των µατιών από τα 20+ προκειµένου να διατηρήσετε µια καλά ενυδατωµένη επιδερµίδα που θα αντισταθεί καλύτερα στη γήρανση.

 

 

Η διαφορά από το πρόσωπο

 

Η περιοχή γύρω από τα µάτια διαθέτει υψηλότερο pH, κάτι που αποτελεί σηµαντική παράµετρο, µεταξύ άλλων, που µας υποχρεώνει να δηµιουργούµε διαφορετικά προϊόντα για τα µάτια από εκείνα του προσώπου. Έτσι, κάθε προϊόν που προορίζεται γι’ αυτή την περιοχή πρέπει να είναι προσαρµοσµένο στο pH της, είτε πρόκειται για ορό (serum) είτε για κρέµα. Επίσης η περιοχή των µατιών είναι πιο επιρρεπής στη δηµιουργία ρυτίδων και έχει µεγαλύτερη ανάγκη ενυδάτωσης (όσο πιο λεπτή είναι η επιδερµίδα τόσο πιο εύκολα δραπετεύει το νερό από το εσωτερικό). Εκτός αυτού, η περιοχή των µατιών έχει να αντιµετωπίσει και έντονα σηµάδια κούρασης όπως µαύρους κύκλους, σακούλες κ.ά. Γι’ αυτό τα προϊόντα µατιών είναι πιο ενισχυµένα σε δραστικά συστατικά.

 

 

Ευαισθησίες

 

Οι περισσότερες από εµάς έχουµε κατά καιρούς υποφέρει από µικρο-παθήσεις τύπου χαλάζιο, κριθαράκι κ.λπ., ενώ όσες φοράµε φακούς επαφής έχουµε µάθει καλά τι σηµαίνει «ευαισθησία στα µάτια». Ξέρουµε όµως ποια είναι η περιποίηση που αρµόζει σε αυτές τις περιπτώσεις και τι πρέπει να προσέχουµε;

Το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι δύο πολύ συχνές φλεγµονές των αδένων των βλεφάρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνονται ζεστές κοµπρέσες, συνθετικά δάκρυα για τον ερεθισµό των µατιών και τοπικά αντιβιοτικά σκευάσµατα, τα οποία χορηγεί ο οφθαλµίατρος εφόσον χρειάζεται. Επίσης απαιτείται σχολαστικός καθαρισµός των βλεφάρων, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταµίνες Α, β-καροτίνη, Β6 και Β3 και άφθονη ποσότητα νερού.

Όσο για τους φακούς επαφής, οι ειδικοί συστήνουν να φοριούνται πριν από το µακιγιάζ και να βγαίνουν πριν από το ντεµακιγιάζ.

 

 

Ειδική περιποίηση

 

Για την περιποίηση ειδικά των ευαίσθητων µατιών ενδείκνυνται κρέµες που έχουν λιγότερα λιπαρά στοιχεία και είναι χωρίς άρωµα. Στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να ανήκει και το ντεµακιγιάζ. Όσο για το µακιγιάζ, καλό είναι να επιλέξετε ένα make-up µε βάση το νερό και να αποφεύγετε τις σκιές που ιριδίζουν προτιµώντας εκείνες σε µορφή κρέµας. Το eyeliner δεν πρέπει να εφαρµόζεται ποτέ πιο µέσα από τη γραµµή των βλεφάρων, ενώ η µάσκαρα πρέπει να είναι υποαλλεργική. Γενικότερα, θα λέγαµε ότι είναι καλό να επιλέγετε προϊόντα υψηλής ανοχής, υποαλλεργικά, χωρίς άρωµα ή ίχνη αλουµινίου και µε µη αλλεργικές χρωστικές.  

 

 

Προσοχή στα συστατικά

 

Υπάρχουν κάποια συστατικά που µπορούν να ερεθίσουν την περιοχή των µατιών; Όπως επισηµαίνουν οι ειδικοί, σηµαντικό ρόλο για να µην «τσούζει» το προϊόν τα µάτια παίζει το σωστό pH του, ακόµα κι αν τα συστατικά του δεν είναι ερεθιστικά. Πάντως γενικά στην περιοχή των µατιών συνήθως αποφεύγουµε να χρησιµοποιούµε αρώµατα (εξαιτίας των αλλεργιογόνων που περιέχουν), ενώ µεγάλη προσοχή δίνεται και στα συντηρητικά τα οποία πρέπει να ήπια. Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγετε προϊόντα µατιών που αναγράφουν «∆ερµατολογικά Ελεγµένο», που σηµαίνει ότι έχουν περάσει από δερµατολογικό τεστ µε αποτέλεσµα να µειώνεται σηµαντικά η πιθανότητα ερεθισµού.

 

 

Μικρές ατέλειες & Αντιγήρανση

 

Οι µαύροι κύκλοι προκαλούνται από υπερβολική έκκριση µελανίνης που µπορεί να έχει προκληθεί από µικροτραυµατισµούς και µη προσεκτικές κινήσεις και αντιµετωπίζονται µε αντηλιακή προστασία, βιταµίνη C, κοχικό οξύ, βιταµίνη Κ και άρνικα. Οι σακούλες, από την άλλη, οφείλονται είτε σε γονιδιακούς παράγοντες είτε σε κατακράτηση υγρών στην περιοχή λόγω αφυδάτωσης από διάφορες αιτίες (αλκοόλ, καφές, έλλειψη ύπνου, ξενύχτι, κλάµα) και κατά κύριο λόγο αντιµετωπίζονται µε κοµπρέσες φυσιολογικού ορού που βοηθάει στη µείωση κατακράτησης υγρών ή κοµπρέσες µε εκχυλίσµατα φυτών όπως πράσινο τσάι, χαµοµήλι και αγγούρι. Φυσικά όλα αυτά µπορούν άνετα να συνδυαστούν µε θεραπείες αντιγήρανσης, π.χ. ρετινόλη και α-υδροξυοξέα για αύξηση του κολλαγόνου, υαλουρονικό οξύ (µεσοθεραπεία) κ.λπ.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

  • Εφαρµόζετε την κρέµα µατιών πριν από την κρέµα προσώπου µε ήπιες κυκλικές κινήσεις από µέσα προς τα έξω.

 

  • Μην εφαρµόζετε τα serum προσώπου στα µάτια. Στην αγορά υπάρχουν serum ειδικά για την περιοχή.

 

  • Αν προτιµάτε τα καλλυντικά σας να έχουν πιο ελαφριά υφή και ψάχνετε γρήγορα αποτελέσµατα, προτιµήστε serum µατιών, ενώ, αν προτιµάτε πιο «θρεπτική» υφή µε  υδατικά και λιπαρά συστατικά, προτιµήστε µια κρέµα.

 

  •   Το βράδυ που η επιδερµίδα των µατιών ηρεµεί είναι καλό να την περιποιείστε µε µια βραδινή κρέµα για ενυδάτωση και τόνωση.

 

 

 Διάβασε περισσότερα beauty tips στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR