counter

Ο χειμώνας επηρεάζει τις γυναίκες

Ο χειμώνας επηρεάζει τις γυναίκες
Ο χειμώνας επηρεάζει τις γυναίκες

Ο χειμώνας επηρεάζει τις γυναίκες

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Εποχιακής Κατάθλιψης, όπως λέγεται επιστημονικά η μελαγχολία του χειμώνα,  ξεκινούν το φθινόπωρο και κρατούν συνήθως μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ενώ υποχωρούν την άνοιξη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ψυχική και σωματική κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα, ατονία, ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, υπνηλία και διατροφικές αλλαγές (συνήθως αύξηση της όρεξης) ενώ σύμφωνα με τον Michael Terman, Καθηγητή Ψυχιατρικής στο Columbia University, οι γυναίκες προσβάλλονται από 2 έως 4 φορές περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες. 

 

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι παίζουν οι ορμόνες αφού το ορμονικό ισοζύγιο ιδιαίτερα των γυναικών επηρεάζεται από την έλλειψη του ημερήσιου φωτός κατά την διάρκεια του χειμώνα. Καθώς το φυσικό φως του ήλιου λιγοστεύει, η μελατονίνη (η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο) εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα μειώνοντας την ενεργητικότητα ενώ τα επίπεδα της σεροτονίνης (της ορμόνης της καλής διάθεσης) μειώνονται με αποτέλεσμα η διάθεσή μας να πέφτει.

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε

 

 

  • ανοίγετε τα  παράθυρα όταν ξυπνάτε το πρωί  ώστε να μπει φως στο σπίτι.

 

  • φροντίστε να περπατάτε αρκετά όσο έξω έχει φως.

 

  • ασκηθείτε συστηματικά όσο το δυνατόν πιο νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

  • βρείτε χρόνο για τα αγαπημένα σας σπορ. 

 

  • διασκεδάστε με τους φίλους σας είτε μέσα στην πόλη είτε διοργανώνοντας εκδρομές στη φύση.

 

  • υιοθετήστε μία ισορροπημένη διατροφή δίνοντας έμφαση στα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως που κρατούν τη διάθεση σταθερή.

 

  • προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά.

 

 

Φως παρακαλώ!

 

Σε πολλές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία οι ψυχολόγοι συνιστούν φωτοθεραπεία με λάμπες για όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Εποχιακής Κατάθλιψης.

Ευτυχώς στα μεσογειακά κράτη τα ποσοστά του συνδρόμου είναι πιο χαμηλά. Έτσι στην Ελλάδα μια βόλτα τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα μπορεί να επηρεάσει θετικά και άμεσα το ορμονικό ισοζύγιο στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη διάθεσή μας.

 

Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR