counter

Τι γνωρίζεις για την κινόα;

Τι γνωρίζεις για  την κινόα;
Τι γνωρίζεις για την κινόα;

Τι γνωρίζεις για  την κινόα;

Μοιάζει με ρύζι ή πλιγούρι, όμως δεν ανήκει στα δημητριακά (αποκαλείται «ψευδο-δημητριακό»). Πρόκειται για ένα ετήσιο ποώδες φυτό που φύεται στις Άνδεις στη Νότια Αμερική. Καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας ήδη από το 5000 π.Χ. ως η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα. Η καλλιέργειά της έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όχι άδικα, αν δούμε πόσο σημαντική τροφή είναι.

 

 

Τι σου δίνει: Η κινόα περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών της, τις οποίες περιέχει σε ποσοστό 8-22% (δηλαδή αρκετά παραπάνω απ’ τα δημητριακά) μοιάζει πολύ με εκείνες του γάλακτος. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και φλαβονοειδή, και φυτικές ίνες. Εκτός αυτού, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αναλογία ω-3 λιπαρών και περιέχει βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα να προστατεύει από δερματικές αυτοάνοσες ασθένειες όπως ψωρίαση αλλά και καρδιαγγειακά. Τέλος, είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων, ενώ περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, και D). Γι’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ενισχύοντας ταυτόχρονα την υγεία μας.

 

 

Βάλ’ τη στη διατροφή σου

Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζεις. Γιατί είναι εύκολο και να τη βρεις (σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων) και να τη μαγειρέψεις, αφού φτιάχνεται όπως το ρύζι ή το πλιγούρι, τα οποία αντικαθιστά επάξια. Εξάλλου η ήπια γεύση της σε βοηθάει να τη συνδυάζεις πανεύκολα με σαλάτες, κρέας κ.λπ. Επίσης οι νιφάδες κινόα είναι τέλειες για πρωινό, αφού συνδυάζονται ιδανικά με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι.

 

 

Μάθε ότι

  • Δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την κάνει απαραίτητη στα άτομα με αντίστοιχη δυσανεξία (κοιλιοκάκη).

 

  • Είναι ιδανική για χορτοφάγους αφού υποκαθιστά πολύ ικανοποιητικά το κρέας.

 

  • Τα άτομα με ρευματισμούς , αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωσή της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

 

  • Ο σπόρος της περιέχει περίπου 38% υδατάνθρακες, 19% πρωτεΐνες, 5% λιπαρά και 5% σάκχαρα.

 

  • Ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2013 σε Διεθνές Έτος Κινόα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Επίσης η ΝΑΣΑ την έχει συμπεριλάβει στο μενού των αποστολών της!

                                    

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR