counter

Μίλησε κανείς;

Μίλησε κανείς;
Μίλησε κανείς;

Μωρό

Από τη στιγμή της γέννησής του, το μικρό μας προσπαθεί να μας «μιλήσει». Στην αρχή ασυναίσθητα και όσο περνάει ο καιρός, πιο συνειδητά. Αξίζει να προσπαθήσουμε και εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε και να «μεταφράσουμε» τα πρώτα του… «λογάκια». Αν θα θέλαμε, λοιπόν, να «κατηγοριοποιήσουμε» κατά κάποιο τρόπο τα ορόσημα της «ομιλίας», τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, τα πράγματα θα είχαν ως εξής…


Από 0 έως 6 μηνών: Από το κλάμα στο γουργουρητό…

Ένα μωράκι ενός μηνός γνωρίζει μια και μοναδική λεξούλα: «Ουά- ουά-ουάααα»! Ο λόξιγκας και τα ρεψιματάκια είναι αναμφισβήτητα δύο «ήχοι» μέσω των οποίων το μωρό μάς επικοινωνεί κάτι. Τον 2ο μήνα οι ήχοι διαφοροποιούνται και… πολλαπλασιάζονται. Ένας από αυτούς και το γουργουρητό. Τον 3ο οι κραυγούλες ενθουσιασμού προστίθενται. Στον 5ο μήνα, το μωρό μπορεί πλέον να μας δείξει (μέσω τσιριχτών κραυγών) τη λαχτάρα του να φάει, να παίξει, να έρθει στην αγκαλιά μας, ενώ, ένα μήνα μετά δείχνει να καταλαβαίνει κάποιες μικρές λεξούλες που ακούει συχνά: «Μαμά», «μπαμπάς» και «γεια» είναι ορισμένες από αυτές.

 

 

Για ακόμα πιο πολύ μπλα-μπλα…

  • Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε καθημερινά σε έναν ήσυχο χώρο μαζί με το μωρό στον οποίο θα μπορούμε να αναπτύξουμε τις «συζητήσεις» μας. Έναν χώρο απαλλαγμένο από ήχους που αποσπάσουν την προσοχή του.

 

  • Χρησιμοποιούμε μικρές, απλές προτάσεις και έναν λίγο πιο ψηλό τόνο στη φωνή μας. Μιλάμε αργά και φροντίζουμε να κάνουμε παύσεις μεταξύ των φράσεων. 

 

  • Του τραγουδάμε… Από το «Ήταν ένα μικρό καράβι», μέχρι το τελευταίο σουξέ του αγαπημένου μας τραγουδιστή.

 

  • Του περιγράφουμε διαρκώς οτιδήποτε κάνουμε, π.χ. «Τώρα θα αλλάξουμε την πάνα μας… / Θα φάμε το φαγητό μας… ». Έτσι  θα ακούει ένα πιο ολοκληρωμένο «σχήμα» της γλώσσας. 

 

  • Δεν παραλείπουμε να ονομάζουμε οποιοδήποτε αντικείμενο δούμε ότι κοιτάζει-παρατηρεί.

 

   

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της Ελισάβετ Κυριακοπούλου,M.S. CCC-SLP - Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας, υπεύθυνη του Κέντρου Λόγου Ομιλίας και Μάθησης «SPELL» (www.spell.gr).

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR