counter

Η σωστή δίαιτα από τα 30 μέχρι τα 40+

Η σωστή δίαιτα από τα 30 μέχρι τα 40+
Η σωστή δίαιτα από τα 30 μέχρι τα 40+

Δίαιτα

Η τρίτη και η τέταρτη δεκαετία της ζωής μας αποδεικνύονται «ζόρικες», καθώς ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και το λίπος εναποτίθεται πιο εύκολα στο σώμα μας. Ένα σωστό διατροφολόγιο όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να συντηρηθούμε στα κιλά μας!  

 

Μετά την ηλικία των 30, οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό συμβάλλουν στην αυξημένη συσσώρευση λίπους ειδικά στην κοιλιά και τη μειωμένη ελαστικότητα της επιδερμίδας. Επιπλέον, παρατηρείται επιβράδυνση του μεταβολισμού λόγω της σταδιακής μείωσης της μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα η αύξηση βάρους να είναι πολύ πιο εύκολη από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Όμως με την ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία της επιδερμίδας, να μειώσουμε την αποθήκευση λίπους, να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέσα πρόληψης για την οστεοπόρωση και να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα! 

 

 

Οι βιταμίνες της αναζωογόνησης  

Σε αυτήν την περίοδο ένας  από τους βασικούς διατροφικούς μας στόχους θα πρέπει να είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε στοιχεία που τονώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.  Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  

  • Βιταμίνη Α 

Ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και προφυλάσσει από ξηροδερμία και ερεθισμούς. Τη βρίσκουμε σε συκώτι, σολομό, ξιφία, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα.

 

  • Βιταμίνη Ε

Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Ε εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη "γήρανση" του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας. Καλές πηγές της είναι ο σολομός, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και τα αμύγδαλα.

 

  • Βιταμίνη C

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς μας σύμμαχους αφού συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Βρείτε τη σε πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο και σπανάκι.

 

  • Χαλκός και ψευδάργυρος

Χάρη στην ιδιότητά τους να διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, χαρίζουν φωτεινή επιδερμίδα. Βρίσκονται σε γαρίδες, μύδια, χταπόδι,  κοτόπουλο, κάσιους, ρύζι και καρύδια.

  

 

Χρήσιμες συμβουλές για να αυξήστε το μεταβολισμό σας 

Ανακαλύψτε τις, υιοθετήστε τις και δώστε ώθηση στον οργανισμό σας να «παλέψει» με το λίπος!

  

  • Μικρά και συχνά γεύματα

Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, σταθεροποίηση των επιπέδων της ινσουλίνης και της γλυκόζης του αίματος, έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού, συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.

 

  • Μην τρώτε αργά το βράδυ

Ο οργανισμός μας το βράδυ μειώνει τις καύσεις του. Έτσι τρώγοντας αργά το βράδυ, ο μεταβολισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζει την τροφή και να την αποθηκεύει ως λίπος.

  • Προτιμήστε πρωτεΐνες

Καταναλώνετε τακτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό) καθώς ενισχύουν τη μυϊκή μάζα, η οποία τονώνει το μεταβολισμό. Επίσης η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών προσδίδει στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και το μεταβολισμό των λιπών. Επιπλέον, τα ημίπαχα γαλακτοκομικά περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που «συνεργάζονται» με το ασβέστιο στο μηχανισμό της λιπόλυσης!

 

  • Φρούτα και λαχανικά

Το πλούσιο περιεχόμενό τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.

 

  • Πράσινο τσάι

Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι. Η αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών που περιέχει αυξάνει τις καύσεις (έως και 3-4%) και τη μείωση του σωματικού λίπους, τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού (κοιλιακού).

 

  • Μπαχαρικά όχι μόνο για γεύση

Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά  αυξάνουν το μεταβολισμό καθώς μετά την κατανάλωσή τους  αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος με αποτέλεσμα να αυξάνουν και οι καύσεις του οργανισμού.

 

  • Γυμναστείτε

Η συστηματική αερόβια άσκηση (30 λεπτά κάθε μέρα, περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) τονώνει τη μυϊκή μάζα και το μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα συντηρεί τα επίπεδα ασβεστίου σε φυσιολογικά επίπεδα.

  

 

Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής Διευθύντριας του Κέντρου «Απίσχνασις» - Λόγω Διατροφής, Νεμέα Κορινθίας, Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (kapoli@logodiatrofis.gr). 

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες διατροφικές συμβουλές στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR