counter

Τα πάντα για τη… Yogalates!

Τα πάντα για τη… Yogalates!
Τα πάντα για τη… Yogalates!

Yogalates

  • Ποιο μέρος του σώματος γυμνάζει περισσότερο; 

Το yogalates γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες δυναμώνοντάς τες αποτελεσματικά. Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλα είδη γυμναστικής είναι ότι γυμνάζει χωρίς να δίνει όγκο αλλά μία κομψή γράμμωση που είναι και αυτό που ψάχνουν συνήθως οι γυναίκες από ένα προπονητικό πρόγραμμα. Επίσης το yogalates αναδεικνύει την κίνηση του σώματος μέσα από την εκγύμναση ειδικά των μυών στήριξης (κορμός, ισχία, ώμοι) ενώ συμβάλλει στη συνολική δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία του σώματος.  

 

  • Τι εξοπλισμός χρειάζεται; 

Η εξάσκηση της τεχνικής δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερα αξεσουάρ. Το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα ρούχα, κατάλληλα για γυμναστική (π.χ. βαμβακερό κολάν και φαρδιά μπλούζα) που δεν εμποδίζουν την κίνηση και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Επίσης δε χρειάζεται παπούτσια ενώ αν κάποιες ασκήσεις απαιτούν ειδικά όργανα αυτά παρέχονται από τον χώρο στον οποίο γίνονται τα μαθήματα.                

  

  • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία; 

 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ενώ πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας καθώς μπορεί να περιέχει κάποιες δύσκολες ή και επικίνδυνες στάσεις γιόγκα που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανούς τραυματισμούς. 

 

  • Πότε πρέπει να το αποφεύγω; 

Αν έχετε κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα καλό είναι να μην προτιμήσετε αυτό το σύστημα εκγύμνασης καθώς οι ασκήσεις γιόγκα που περιλαμβάνει μπορεί να απαιτούν υπερέκταση (λόρδωση) της μέσης ή μεγάλες κάμψεις των γονάτων κ.λπ. γενικά πάντως πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε άθλημα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ειδικά αν έχουμε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

  

  • Τι πρέπει να προσέξω;

Επειδή πρόκειται για τον συνδυασμό δύο ιδιαίτερων τεχνικών φροντίστε να απευθυνθείτε σε ειδικούς και μην αποπειραθείτε να κάνετε μόνες σας ειδικά αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία.  

  

  • Μπορώ να κάνω όλο το χρόνο; 

Ναι. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αφού τα μαθήματα γίνονται σε κλειστό χώρο ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι κάποιες σχολές τα μεταφέρουν και στο ύπαιθρο. 

 

  • Τι άλλο μου προσφέρει εκτός από εκγύμναση;  

Τα στοιχεία γιόγκα που ενσωματώνει η τεχνική συμβάλλουν σημαντικά στη χαλάρωση του πνεύματος ενώ οι ασκήσεις πιλάτες μας βοηθάνε να αποκτήσουμε σωστή στάση σώματος.  Επίσης η μέθοδος προσφέρει επιπλέον τόνωση και διάταση όλων των μυϊκών ομάδων, βοηθάει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και των πόνων της μέσης, ενεργοποιεί τον θυρεοειδή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

  

 

Αυτό το γνωρίζατε;

Το yogalates δε διδάσκεται πάντα με τον ίδιο τρόπο καθώς κάποιοι καθηγητές δίνουν έμφαση στη γιόγκα και κάποιοι άλλοι στο πιλάτες ενώ τα μαθήματα προσαρμόζονται στο επίπεδο και τις ανάγκες των μαθητών.

  

 

Της Χρύσας Γιαννοπούλου, με τη συνεργασία της Μάντης Περσάκη, Καθηγήτριας φυσικής αγωγής, Ιδιοκτήτριας της σχολής Pilates by Mandy, www.mandypersaki.gr. 

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR