counter

Τα βότανα του χειμώνα, στις υπηρεσίες σου! Μέρος B΄

Τα βότανα του χειμώνα, στις υπηρεσίες σου! Μέρος B΄
Τα βότανα του χειμώνα, στις υπηρεσίες σου! Μέρος B΄

Τα βότανα του χειμώνα, στις υπηρεσίες σου! Μέρος B΄

Μαύρο Τσάι  Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι, συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. Επίσης, τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα, καθώς έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιμικροβιακή δράση (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες) και προστατεύει την καρδιά, αφού τα αντιοξειδωτικά του (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). 

 

 

Τσάι του βουνού: Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης και τον πονόλαιμο, ενώ φαίνεται ότι βοηθάει στην αρτηριοσκλήρωση, τον πονοκέφαλο και την ευκοιλιότητα. 

 

 

Πράσινο τσάι: Σύμφωνα με αρκετά στοιχεία αναστέλλει διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, μαστού, οισοφάγου). Συγκεκριμένα, οι κατεχίνες του φαίνεται ότι συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να επηρεάζουν τους υγιείς ιστούς. Επιπλέον φαίνεται ότι αναστέλλουν είτε κάποια ένζυμα «κλειδιά», είτε παγιδεύουν ενεργοποιημένους μεταβολίτες καρκινογόνων ουσιών, είτε αποτρέπουν τον σχηματισμό καρκινικών όγκων μέσω καταστολής εξωτερικών καρκινικών σημάτων. 

 

  • Η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών που περιέχει ενισχύουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επιπλέον, οι κατεχίνες του έχει φανεί ότι μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

 

  • Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν πως το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ή και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

 

 

 

Λευκό τσάι: Αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού, με τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- καλή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, το λευκό τσάι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ βελτιώνει τη διάθεση μιας και περιέχει το αμινοξύ L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και σωματικού στρες.

 

 

Κόκκινο τσάι: Προέρχεται από το φυτό Rooibos, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε τανίνες και τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας και για όλες τις ηλικίες. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνει το επίπεδο των λιπών, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και ευνοεί την πέψη. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέος, ενώ συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

 

 

Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής Διευθύντριας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας, Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR