counter

Μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό μας!

Μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό μας!
Μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό μας!

Μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό μας!

Ο πιο σηµαντικός παράγοντας για τη διαχείριση του βάρους είναι η βέλτιστη λειτουργία του βασικού µεταβολισµού. Οι εξαντλητικές δίαιτες βασίζονται στην κατανάλωση θρεπτικών συστατικών σε ανεπαρκείς ποσότητες και στην υψηλή κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριµένων τροφίµων. Οι περισσότερες απέχουν πολύ από την ισορροπηµένη διατροφή.

  

Η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσµατικότητα µιας εξαντλητικής δίαιτας είναι αµφισβητούµενες. ∆ιατροφή µε µειωµένη πρόσληψη τροφίµων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωµί, ρύζι, µακαρόνια, δηµητριακά) και πλούσια σε πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας) µπορεί να έχει κάποια αποτελέσµατα στην απώλεια βάρους, αλλά επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισµό.

  

Όταν ακολουθείτε µία εξαντλητική δίαιτα, το σώµα σας βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερµού» µε αποτέλεσµα να χάνει σηµαντική ποσότητα µυϊκής µάζας. Το καθαρό αποτέλεσµα της µυϊκής απώλειας και της έλλειψης θρεπτικών συστατικών είναι η µείωση του µεταβολισµού. Είναι πολύ σηµαντικό να τρώτε µικρά και συχνά γεύµατα, έτσι ώστε ο µεταβολισµός σας να βρίσκεται σε εγρήγορση. Μην ξεχνάτε ότι οι αυστηρές δίαιτες επιφέρουν ψυχικές και συναισθηµατικές επιδράσεις. Μια δίαιτα κατά την εφαρµογή της οποίας νιώθετε στέρηση µπορεί να σας προκαλέσει βουλιµία, ανορεξία, έντονο εκνευρισµό, ακόµα και να σας οδηγήσει στην κατάθλιψη (Eisenstein et al 2002).

  

Επίσης, οι δίαιτες αυτές µπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα όργανα ζωτικής σηµασίας, όπως νεφρά, καρδιά, συκώτι και εγκέφαλο. Για την εκτέλεση των απαραίτητων λειτουργιών, ο οργανισµός χρησιµοποιεί την ενέργεια που αντλεί από τους υδατάνθρακες. Οι δίαιτες αυτές είναι µειωµένες σε πρόσληψη υδατανθράκων. Ως αποτέλεσµα, οξειδώνεται ο µυϊκός ιστός έτσι ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία των οργάνων. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήµατα υγείας.

  

Το σώµα χρειάζεται νερό για την ενυδάτωσή του. Όταν το σώµα το στερείται εξαιτίας της περιορισµένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν νερό, µπορεί να οδηγηθεί στην αφυδάτωση. Άτοµα που ακολουθούν συχνά αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες µπορεί να εµφανίσουν οστεοπόρωση. Αυτό συµβαίνει επειδή οι δίαιτες αυτές περιορίζουν σοβαρά την πρόσληψη ασβεστίου. Ο οργανισµός αρχίζει και αντλεί ασβέστιο από τα οστά µε αποτέλεσµα να γίνονται εύθραυστα. Τέλος, οι χρόνιες υποθερµιδικές δίαιτες µπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια µαλλιών, λόγω της έλλειψης βιταµινών και ανόργανων συστατικών. 

 

 

  

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr  & www.logodiatrofis.gr.

 

  

Πηγή: Περιοδικό mytv

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR