counter

Πιο αδύνατη με «σύμμαχο» την… τέλεια σαλάτα!

Πιο αδύνατη με «σύμμαχο» την… τέλεια σαλάτα!
Πιο αδύνατη με «σύμμαχο» την… τέλεια σαλάτα!

Πιο αδύνατη με «σύμμαχο» την… τέλεια σαλάτα!

Ως γνωστόν, οι σαλάτες αποτελούν ένα γεύμα εύπεπτο, νόστιμο, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και προπαντός πλήρες! Για να χαρακτηριστεί μια σαλάτα πλήρης όμως, πρέπει, εκτός από τα λαχανικά εποχής που περιέχει, να περιλαμβάνει συστατικά και από τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων. Ποια είναι αυτά;

  

  

  • Λίπος: Το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορος, όλα αποτελούν εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών οξέων (μονοακόρεστων και ω-3) με έντονη καρδιοπροστατευτική δράση αλλά και βιταμίνης Ε.

  

  • Ντρέσινγκ: Σε καμία σαλάτα δεν παρουσιάστηκε μείωση της διατροφικής της αξίας έπειτα από προσθήκη ξιδιού ή χυμού από λεμόνι, μπαχαρικών ή μουστάρδας. Αντιθέτως, τέτοιου είδους σος ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του πιάτου αυξάνοντας το μεταβολικό μας ρυθμό!

 

  

Κάν’ τη σωστά!

 

  • Ακολούθησε την εποχικότητα. Απόφυγε τα λαχανικά ψυγείου ή θερµοκηπίου και γενικά ό,τι είναι εκτός εποχής.

 

  • Μη διαλέγεις τα πιο µεγάλα, πιο φανταχτερά και πιο γυαλιστερά λαχανικά, αλλά αυτά που έχουν φυσιολογικό µέγεθος και χαρακτηριστικό άρωµα.

 

  • Να πλένεις τα λαχανικά πολύ καλά µε δροσερό νερό και να τα σκουπίζεις αµέσως. Μην τα αφήνεις να στραγγίζουν μόνα τους. Αν είσαι σίγουρη για την προέλευσή τους, καθάρισέ τα µε βρεγµένο βουρτσάκι. Αν όχι, απομάκρυνε τα εξωτερικά φύλλα για να µειώσεις τα χηµικά υπολείµµατα.

 

  • Συνδύασε λαχανικά διαφόρων χρωµάτων στις σαλάτες σου. Φρόντισε να τα χοντροκόβεις ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσεις και να τα αρταίνεις στο πιάτο µε ωµό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεµόνι.

 

  • Προτίμησε το βράσιµο στον ατµό από το βράσιµο σε νερό. Όταν βράζεις λαχανικά ή χόρτα χρησιμοποίησε µόνο το απολύτως αναγκαίο νερό και επιδίωξε το βράσιµο να διαρκεί λιγότερο.

 

  • Πρόσθεσε στις σαλάτες αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξίδι, ελαφρά µπαχαρικά και, φυσικά, καρυκεύµατα.

  

 

 

Της Ελένης Σολωμού, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, BSc, Ιδρυτικού Μέλους Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛΔΕ), επιστημονικής υπεύθυνης Διαιτολογικής Μονάδας Λόγω Διατροφής, Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, εξωτερικής συνεργάτιδας Διαβητολογικού Τμήματος Τζανείου Νοσοκομείου.

 

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR