counter

Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Β΄

Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Β΄
Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Β΄

Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Β΄

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την καρδιά καθώς ανεβάζει την αρτηριακή πίεση ενώ σύμφωνα με έρευνες αυξάνει την πιθανότητα για κολπική μαρμαρυγή (μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας).

 

Extra tip: Μπορεί το πολύ να βλάπτει όμως το λίγο αλκοόλ φαίνεται ότι κάνει καλό στην καρδιά. Καθημερινά λοιπόν μπορείς να πίνεις 1 ποτηράκι κρασί ή 1 μικρό ποτήρι μπίρα αν είσαι άντρας και 1 ποτήρι μέρα παρά μέρα αν είσαι γυναίκα.

  

 

  • Λιγότερο αλάτι…

Η υπερβολή στην κατανάλωσή του ανεβάζει την πίεση γι’ αυτό καλό είναι να περιορίσεις τη χρήση του στη μαγειρική όσο μπορείς ή να χρησιμοποιείς υποκατάστατο.

 

Extra tip: Πρόσεχε και το κρυφό αλάτι που μπορεί να περιέχεται σε πολλά τρόφιμα όπως αλλαντικά, κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες ακόμα και γλυκίσματα κ.λπ.

  

 

  • Χαμήλωσε τα λιπαρά!

Τα κορεσμένα λιπαρά, αυτά δηλαδή που βρίσκονται κατά βάσει σε ζωικές τροφές (κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά, γλυκά κ.λπ.) είναι υπεύθυνα για πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η αθηροσκλήρυνση («βούλωμα» των αρτηριών) κ.λπ. Για να προστατεύσεις την καρδιά σου ωστόσο δεν είναι ανάγκη να στερηθείς όλα τα λιπαρά που εξάλλου είναι χρήσιμα στον οργανισμό π.χ. για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Προτίμησε λοιπόν άπαχο κρέας (κοτόπουλο κ.λπ.) και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

 

Extra tip: Φρόντισε να αντικαταστήσεις τα κορεσμένα λιπαρά με ελαιόλαδο και φυτικές μαργαρίνες.

  

 

  • «Απέβαλε» το τοξικό άγχος…

Καταστάσεις όπως το στρες και ο θυμός επιβαρύνουν την καρδιά καθώς υπό τέτοιες συνθήκες αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη, γεγονός που προκαλεί αμέσως ταχυκαρδία και σπασμό των αγγείων.

 

Extra tip: Βρες τρόπους να ελέγχεις το άγχος σου. Δοκίμασε διάφορα είδη γυμναστικής (η άσκηση έχει αγχολυτική δράση), τεχνικές αναπνοών ή βρες ένα χόμπι που θα σε βοηθήσει να εκτονώνεις την ένταση.

  

 

Η παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος και το κοιλιακό λίπος δυσχεραίνουν τη λειτουργία της καρδιάς και μάλιστα σημαντικά. Αν λοιπόν έχεις θέμα με τα κιλά σου, καλό είναι να ακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους το συντομότερο δυνατό.

 

Extra tip: Μην πειραματίζεσαι με δίαιτες αμφιβόλου προέλευσης. Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα σου προτείνει το πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου.

 

  

  • Μην ξεχνάς τα check up σου!

Η ετήσια επίσκεψη στον καρδιολόγο είναι επιβεβλημένη από την ηλικία των 40 για όλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να την αμελείς ακόμα κι αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σου ή άλλο θέμα υγείας που θα μπορούσε να την επηρεάζει. Κι αυτό γιατί τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα και εξελίσσονται αθόρυβα. Για αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι εξαιρετικής σημασίας.

 

Extra tip: Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινάει πριν τα 40 εφόσον έχεις βεβαρημένο ιστορικό ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου (καπνίζεις πολύ, είσαι υπέρβαρη κ.λπ.).

 

 

 Ανακάλυψε ακόμα περισσότερους τρόπους για να δυναμώσεις την καρδιά σου κάνοντας "κλικ" εδώ!

 

 

 

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Τσάκαλη Φώτη, Καρδιολόγου, Συνεργάτη Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR