counter

Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Α΄

Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Α΄
Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Α΄

Όλα για την καρδιά σου! Μέρος Α΄

Είναι αυτή που εκφράζει όλα όσα νιώθεις, φοβάσαι και σκέφτεσαι. Και αυτή που δίνει ζωή σε όλο το υπόλοιπο σώμα σου. Το γνωστό κλισέ «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» δε θα μπορούσε να μην ισχύει και για την καρδιά μας. Και μάλιστα σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ίσως φανταζόμαστε, αφού το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Μάθε ποιες είναι… 

 

 

  • Μην κάθεσαι!

Όσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο το καλύτερο για την καρδιά σου. Ακόμα κι αν δε γυμνάζεσαι συστηματικά (παρότι η γυμναστική προφυλάσσει από αρκετά προβλήματα της καρδιάς όπως η υπέρταση και η χοληστερίνη) το καθημερινό περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει.

 

Extra tip: Σε περίπτωση που σκοπεύεις να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι τώρα, φρόντισε να κάνεις έναν προληπτικό έλεγχο και να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το είδος και την ένταση της άσκησης που σου ταιριάζει.

 

  

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν την καρδιά ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που μειώνουν την χοληστερίνη. Πέντε μερίδες τη μέρα είναι ο ιδανικός αριθμός, πρόσεξε μόνο να τα απολαμβάνεις σε ποικιλία (μην τρως π.χ. μόνο μήλα) για να απολαμβάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τα πολλά διαφορετικά συστατικά τους.

 

Extra tip: Προτίμησε να τα τρως με τη φλούδα ή να ξεφλουδίζεις ελαφρώς, καθώς πολλά από τα ευεργετικά συστατικά τους βρίσκονται εκεί.

 

  

Ιδιαίτερα τα λιπαρά (σαρδέλες, γαύρος, τσιπούρα, ρέγκα, σολομός κ.λπ.) πρέπει να έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι σου περίπου 2 φορές τη βδομάδα, καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά που διασφαλίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς που «καθαρίζουν» τα αγγεία.

 

Extra tip: Αν δεν αγαπάς τα ψάρια, φρόντισε να προσλαμβάνεις τα απαραίτητα ω-3 και από άλλες πηγές όπως λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς.

  

 

  • Φρένο στο τσιγάρο!

Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αν δεν μπορείς να το κόψεις, που όπως είναι αυτονόητο είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις, τουλάχιστον περιόρισέ το στο ελάχιστο.

Extra tip: Ο πιο έγκυρος και αποτελεσματικός τρόπος για να κόψεις το τσιγάρο είναι να απευθυνθείς σε κάποιο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος (λειτουργούν και σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα).

 

  

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού  ενάντια στις καρδιοπάθειες. Προτίμησέ το λοιπόν από τον καφέ, του οποίου η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει έως και αρρυθμίες.

Extra tip: Προσπάθησε να πίνεις 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα καθώς θα σε βοηθήσει να περιορίσεις και το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς που επίσης είναι εχθρός της καρδιάς.

  

 

 

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Τσάκαλη Φώτη, Καρδιολόγου, Συνεργάτη Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR