counter

Σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων!

Σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων!
Σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων!

Σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων!

Στη συγκεκριµένη περίπτωση αναφέρεται στην εποχική διαθεσιµότητα των τροφίµων ή αλλιώς στην εποχικότητα των τροφίµων. Η τήρηση της συνθήκης αυτής είναι απαραίτητη τόσο για τη διατροφή ORAC όσο και γενικότερα για την ανθρώπινη υγεία. Από τη µία καταναλώνονται τροφές µε τη µέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και από την άλλη δεν λαµβάνονται τρόφιµα τα οποία ενδέχεται να περιέχουν, λόγω µη εποχικής διαθεσιµότητας, προ-οξειδωτικές ουσίες, όπως χηµικά, φυτοφάρµακα και ορµόνες.

  

Η φύση έχει προβλέψει ποια εποχή πρέπει να τρώµε το κάθε τρόφιµο, ωστόσο εµείς σήµερα δεν φαίνεται να το σεβόµαστε αυτό, καταναλώνοντας όλους τους µήνες το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών.

 

  

  • Πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός στην εποχικότητα των τροφίμων; 

 

Τα περισσότερα από τα τρόφιµα που βάζουµε στο πιάτο µας και στον οργανισµό µας δεν είναι της εποχής και φυσικά δεν µας τροφοδοτούν µε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, ούτε µε γεύση. Ας σκεφτούµε µόνο τι επεξεργασία πρέπει να περάσει κάποιο τρόφιµο ώστε να φτάσει στο πιάτο µας τον ∆εκέµβριο, για παράδειγµα, ενώ η εποχή του είναι το καλοκαίρι. Τα χηµικά λιπάσµατα καταναλώνονται σε απίστευτες ποσότητες παγκοσµίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα (2.000.000 τόνους τον χρόνο), επιφέροντας τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία µας, αλλά και στο περιβάλλον.   

 

 

  • Οι επιπτώσεις της «αθέτησης» της εποχικότητας των τροφίμων στην υγεία.  

 

Όταν προστίθενται στα λαχανικά και στα φρούτα µεγάλες ποσότητες φυτοφαρµάκων συγκεντρώνουν στους ιστούς τους µεγάλες ποσότητες νιτρωδών. Τα νιτρώδη καθώς διέρχονται στον εντερικό σωλήνα ενώνονται µε τις αµίνες που προϋπάρχουν εκεί και παράγουν τις νιτροζαµίνες.

 

Οι νιτροζαµίνες είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι ευθύνονται για διάφορες µορφές καρκίνου. Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν µεταξύ εγκυµονούντων οι οποίες τρέφονταν µε βιολογικά τρόφιµα και εγκυµονούντων οι οποίες κατανάλωναν συµβατικά τρόφιµα έδειξαν ότι τα κατάλοιπα των παρασιτοκτόνων επιδρούν αρνητικά στον δείκτη νοηµοσύνης των παιδιών τους.  

 

Η υγεία µας απειλείται σε καθηµερινή βάση από τρόφιµα που µπορεί να έχουν δεχτεί φυτοφάρµακα κατά την καλλιέργειά τους.Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές οι ουσίες αυτές δεν προλαβαίνουν να διασπαστούν και φτάνουν στον άνθρωπο µέσω κάποιων τροφών.

 

Το πιο ασφαλές είναι να καταναλώνονται τρόφιµα τα οποία είναι στην κατάλληλη εποχή µιας και η φύση έτσι το έχει καθορίσει. Τα τρόφιµα που βρίσκονται στην εποχή τους έχουν καλύτερο χρώµα, πλουσιότερη γεύση και υφή και φυσικά είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσλαµβάνονται από τον οργανισµό και αφοµοιώνονται καλύτερα.

 

  

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

  

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού mytvπου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR