counter

Τι πρέπει να θυμόμαστε πριν ξεκινήσουμε δίαιτα;

Τι πρέπει να θυμόμαστε πριν ξεκινήσουμε δίαιτα;
Τι πρέπει να θυμόμαστε πριν ξεκινήσουμε δίαιτα;

Τι πρέπει να θυμόμαστε πριν ξεκινήσουμε δίαιτα;

  • Ποτέ ξανά ακατάλληλες δίαιτες!

Η απώλεια βάρους τις πρώτες ηµέρες µετά από τέτοιες δίαιτες περιλαµβάνει κυρίως την απώλεια υγρών, γλυκογόνου και µυϊκού ιστού. Αυτό σηµαίνει ότι, αν αρχίσουµε να τρώµε περισσότερο, θα επαναπροσλάβουµε αµέσως το βάρος που χάσαµε και µάλιστα το νέο σωµατικό βάρος θα είναι µε τη µορφή λίπους. Εποµένως, οι ανορθόδοξες δίαιτες µακροπρόθεσµα καταστρέφουν τον µεταβολισµό και δηµιουργούν σύνδροµα στέρησης, που σύντοµα θα οδηγήσουν σε ακραίες συµπεριφορές και επαναλαµβανόµενα επεισόδια υπερφαγίας - βουλιµικές τάσεις.

 

 

Ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό τον µεταβολισµό είναι οι αυξοµειώσεις βάρους. Με απλά λόγια, η συνεχής απώλεια και επαναπρόσληψη βάρους είναι ίσως η σηµαντικότερη αιτία που µπορεί να καταστρέψει τον µεταβολισµό και να µας καταδικάσει ισόβια σε αυξηµένο βάρος. Αυτό συµβαίνει γιατί κάθε φορά που χάνουµε βάρος, χάνουµε και µυϊκό ιστό. Αντίθετα, κάθε φορά που παίρνουµε βάρος, παίρνουµε αποκλειστικά λίπος. Η συνεχής αύξηση του λίπους στο σώµα δυσκολεύει την κάθε νέα µας προσπάθεια να χάσουµε βάρος.

 

  

Ακολουθήστε τις αρχές της ισορροπηµένης διατροφής όπως ορίζει το µοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής µε ποικιλία επιλογών απ' όλες τις οµάδες τροφίµων και µε το µέτρο που ορίζει η πυραµίδα διατροφής.

 

  

  • Διατηρούμε καλή ψυχολογία.

Το ξεκίνηµα µιας προσπάθειας απώλειας βάρους αποτελεί µία νέα αρχή που πρέπει να εφοδιαστεί µε καλή διάθεση, δυναµισµό, αποφασιστικότητα, ισχυρή θέληση και υποµονή. Το άγχος, η κακή διάθεση και η απογοήτευση δεν έχουν θέση σε µια τέτοια προσπάθεια. Θέτουµε στον εαυτό µας κίνητρα και εντοπίζουµε τους λόγους που θα µας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου µας. Είναι σηµαντικό να βάζουµε µικρούς, ρεαλιστικούς στόχους που µπορούµε εύκολα να τους πετύχουµε. Αφιερώνουµε στην προσπάθειά µας τον χρόνο που χρειάζεται και δεν απογοητευόµαστε όταν κάποιες φορές το αποτέλεσµα δεν είναι αυτό που αναµένουµε.

 

  

  • Μετράμε τον μεταβολισμό πριν ξεκινήσουμε δίαιτα.

Τοπρόβληµα της παχυσαρκίας φαίνεται να είναι θέµα απλών µαθηµατικών, δηλαδή ο υπολογισµός του αριθµού των θερµίδων που προσλαµβάνονται και των θερµίδων που καταναλώνονται. Καθετί που τρώµε παραπάνω από τις ανάγκες µας για ενέργεια µετατρέπεται σε λίπος.

 

  1. Τι είναι ο μεταβολισμός; Το ποσό της ηµερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερµίδες ανά ηµέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτοµο σε άτοµο. Ο Μεταβολικός Ρυθµός Ηρεµίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερµίδων που καταναλώνονται ώστε το σώµα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. Σε άτοµα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ηµερήσιας ενεργειακής δαπάνης.  
  2. Το ενεργειακό ισοζύγιο: Για να αναπτυχθεί το ιδανικό πρόγραµµα διαχείρισης του βάρους, πρέπει να µετρηθεί ο ατοµικός µεταβολισµός (RMR) και στη συνέχεια να υπολογιστεί η ενέργεια που χρειάζεται το σώµα για να αντεπεξέλθει στον τρόπο ζωής και στην καθηµερινή σας άσκηση. Από τη στιγµή που είναι γνωστές αυτές οι τρεις παράµετροι, µπορεί να διαµορφωθεί ένα επιστηµονικά τεκµηριωµένο πρόγραµµα ηµερήσιας πρόσληψης φαγητού, βασισµένο στον ατοµικό µεταβολισµό.

 

 

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

  

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού mytvπου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR