counter

5 πράγματα που δεν ξέρεις για το παγωμένο γιαούρτι!

5 πράγματα που δεν ξέρεις για το παγωμένο γιαούρτι!
5 πράγματα που δεν ξέρεις για το παγωμένο γιαούρτι!

5 πράγματα που δεν ξέρεις για το παγωμένο γιαούρτι!

1. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '70 στη Νέα Αγγλία της Αμερικής ως ένα απλό, μαλακό είδος επιδόρπιου με την ονομασία frogurt. To 1978 εμφανίστηκε το πρώτο συσκευασμένο παγωμένο γιαούρτι στο εμπόριο. Μέχρι τις αρχές του '80 όμως η ξινή του γεύση δεν είχε κερδίσει το κοινό, οπότε οι παραγωγοί παγωμένου γιαουρτιού χρησιμοποίησαν μια βελτιωμένη, πιο γλυκιά συνταγή. 

 

 

2. Παρασκευάζεται κυρίως από γάλα και γιαούρτι. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος παρασκευής είναι με μείξη γάλακτος χαμηλών λιπαρών και γιαουρτιού και προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας (συνήθως φρουκτόζης ή άλλου γλυκαντικού , σπανιότερα ζάχαρης), ενζύμων και κάποιου σταθεροποιητή. 

 

 

3. Ένα κύπελλο των 150 γραμμ. σκέτου παγωμένου γιαουρτιού αποδίδει μόλις 115 θερμίδες και περιέχει 2% λιπαρά. Η θρεπτική του αξία όμως είναι αρκετά υψηλή, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και φτωχό σε νάτριο. 

 

 

4. Η θερμιδική και θρεπτική του αξία εξαρτάται από το συνδυασμό που κάνει κανείς. Τη λιγότερο «επώδυνη» επιλογή αποτελούν τα φρέσκα φρούτα και οι ξηροί καρποί, αλλά καλή επιλογή είναι και τα γλυκά κουταλιού. Ο πιο βεβαρημένος θερμιδικά συνδυασμός είναι σοκολάτα με μπισκότα , σιρόπι και τα παρεμφερή.

 

 

5. Τα προβιοτικά που μπορεί να περιέχει ωφελούν το πεπτικό σύστημα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα ένζυμά του διευκολύνουν την πέψη και το καθιστούν ιδανικό για άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να πιουν γάλα.

 

 

 

Της Ελίνας Ασημακοπούλου, διαιτολόγου - διατροφολόγου, Bsc, επιστημονικής υπεύθυνης του Κέντρου Λόγω Διατροφής, Καλύβια Αττικής, γ.γ. Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.), assimakopoulou@logodiatrofis.gr, www.logodiatrofis.gr, www.care24.gr.  

 

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR