counter

Είναι το internet η νέα "παιδική χαρά";

Είναι το internet η νέα "παιδική χαρά";
Είναι το internet η νέα "παιδική χαρά";

Ασφαλώς και –δεν θα έπρεπε να– είναι! Το ζητούμενο δεν είναι όμως να απαγορεύσουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή να μπαίνουν στο διαδίκτυο. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά να είμαστε «ο φύλακας άγγελός τους» και στον κυβερνοχώρο!Τα «δώρα» της τεχνολογίας: Μέσω του υπολογιστή και του διαδικτύου τα παιδιά μαθαίνουν να συλλέγουν πληροφορίες και να επιλέγουν αυτές που χρειάζονται. Μπορούν να επισκεφτούν ιστοσελίδες εκπαιδευτικού περιεχομένου ή ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους. Να εξασκήσουν τον γραπτό λόγο ανταλλάσσοντας γράμματα και απόψεις μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Βασική προϋπόθεση για αυτό το τελευταίο η χρήση του ελληνικού πληκτρολογίου και όχι των λατινικών χαρακτήρων που πολλές φορές αντικαθιστούν το ελληνικό αλφάβητο. 
 
Εμπιστευόμαστε αλλά… εξακριβώνουμε
Ακολουθούμε τα μικρά μας στις περιηγήσεις τους με διακριτικότητα ούτως ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. 
  • Τοποθετούμε τον υπολογιστή σε ανοιχτούς χώρους ούτως ώστε να έχουμε οπτική επαφή με την οθόνη.
  • Μαθαίνουμε πως λειτουργούν υπολογιστής και internet.
  • Ελέγχουμε τα δωμάτια συνομιλίας (chatrooms) που επισκέπτονται τα παιδιά. Μια καλή ιδέα θα ήταν να «στήσουμε» ένα chatroom σε συνεργασία με γονείς και δασκάλους.
  • Τους εξηγούμε πως και στο διαδίκτυο «δεν μιλάμε με ξένους». Τους τονίζουμε πως στο Διαδίκτυο είναι όλοι ξένοι και πως πολύ συχνά οι «φίλοι» του Διαδικτύου μας λένε ψέματα.
  • Τονίζουμε στο παιδί μας πως το Διαδίκτυο είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών αλλά όσα γράφονται και λέγονται δεν είναι πάντα αληθινά. Συγγραφέας του Διαδικτύου είμαστε όλοι εμείς και πρέπει αν είμαστε επιφυλακτικοί με ό,τι διαβάζουμε ή ακούμε στο Διαδίκτυο.
  • Τονίζουμε στο παιδί μας πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τη διάδοση των προσωπικών του δεδομένων στο Διαδίκτυο (φωτογραφίες, βίντεο, όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση σπιτιού και σχολείου). Υπάρχει κίνδυνος αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του.
  • «Μπλοκάρουμε» τις ανεπιθύμητες ιστοσελίδες μέσω ειδικών προγραμμάτων. Εγκαθιστούμε φίλτρα στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή ώστε να περιηγείται το παιδί μας μονάχα σε ιστοσελίδες κατάλληλες για την ηλικία του.
  • Καταγράφουμε το ιστορικό της διαδικτυακής τους επίσκεψης. Εξελιγμένα προγράμματα μας βοηθούν να καταγράψουμε τις κινήσεις των μικρών σέρφερ ούτως ώστε να μπορούμε αργότερα να τις ελέγξουμε.
  • Από την μπάρα του Internet Explorer μπορούμε να δούμε σε ποιες ιστοσελίδες «ταξίδεψε» ο υπολογιστής (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως τα παιδιά ήταν οι πιλότοι…).
  • Όταν αντιληφθούμε οτι κάτι άσχημο έχει συμβεί στο παιδί μας μέσω της  χρήσης του Διαδικτύου, ότι έχει π.χ. πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβισμού κλπ, δεν αδιαφορούμε αλλά το καταγγέλλουμε. Δυνατότητα καταγγελίες έχουμε μέσω της Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και μέσω της SAFELINE (www.safeline.gr) που είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή που δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο
Το ψάχνουμε λίγο παραπάνω…
Όπως κάθε πράγμα, έτσι και η υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη ψυχική, αλλά και στη σωματική υγεία των παιδιών. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε κάποιο από τα «συμπτώματα εθισμού» που αναφέρονται παρακάτω, καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσουμε τη χρήση του και να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.  
  1. Το παιδί ξεχνιέται με τις ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  2. Προτιμά να είναι κολλημένο στην οθόνη από το να παίζει με τους φίλους του.
  3. Η απόδοσή του στο σχολείο έχει αρχίσει να παίρνει την κατιούσα…
  4. Είναι ευερέθιστο, επιθετικό και αντιδρά αμυντικά κάθε φορά που του μιλάμε για τον υπολογιστή ή το διαδίκτυο.
  5. Παραμελεί την προσωπική του υγιεινή.
  6. Παραπονιέται για πονοκεφάλους και τσούζουν τα μάτια του.
  7. Δεν τρώει και παρουσιάζει διαταραχές και αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
  8. Καμπουριάζει ή παρουσιάζει άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.  
 
Για περισσότερες πληροφορίες, ερωτήσεις και βοήθεια όσον αφορά περιπτώσεις εθισμού στο διαδίκτυο: Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών   & Εφήβων, τηλ.: 2310 892417 | Noσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», Μονάδα Εφηβικής Υγείας, τηλ.: 213 2009804, 213 2009806. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR