counter

Τι κάνει καλό στην καρδιά μας;

Τι κάνει καλό στην καρδιά μας;
Τι κάνει καλό στην καρδιά μας;

Τι κάνει καλό στην καρδιά μας;

  • Το σεξ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, το σεξ αποτελεί μια εξαίρετη αεροβική άσκηση, που επιδρά θετικά στην κυκλοφορία και εξασκεί τον μυ της καρδιάς. Έχει φανεί μάλιστα ότι οι σεξουαλικά δραστήριοι άνθρωποι παρουσιάζουν λιγότερες καρδιολογικές διαταραχές. 

 

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge δείχνει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 37% και εγκεφαλικού κατά 29%! 

 

  • Το γέλιο

Γιατί διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία διευκολύνοντας τη ροή του αίματος σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. 

 

  • Τα κατοικίδια

Η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου φαίνεται ότι μειώνει το στρες και την πίεση ενώ έρευνες δείχνουν ότι όσοι καρδιοπαθείς έχουν κατοικίδια ζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν.

  

Η καρδιά γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο περισσότερο και πιο έντονα ασκούμαστε. Αυτό αποδεικνύεται από πολλές πολύχρονες και έγκυρες μελέτες που δείχνουν ότι η καθημερινή, έστω και ήπια φυσική δραστηριότητα δυναμώνει την καρδιά ενώ συμβάλλει και στη μείωση της χοληστερίνης. Μάλιστα 10ετής νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington έδειξε πως όσοι είναι εξαιρετικά γυμνασμένοι έχουν 50-70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. 

 

  • Η διατροφή σου

Κάποια συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι η καλύτερη ασπίδα για την καρδιά μας. Έτσι πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν κάποια ωφέλιμα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο ή τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, σε σπόρους και κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλα κ.λπ.). Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιστοί της σύμμαχοι χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως και το πράσινο τσάι και σύμφωνα με αρκετές μελέτες ο καφές και το κόκκινο κρασί πάντα φυσικά με μέτρο. Επιπλέον το νερό (πάνω από 5 ποτήρια την ημέρα) φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα για καρδιακή προσβολή κατά 41% σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. 

 

  • Συστατικό κλειδί

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό φαίνεται πώς είναι και το συνένζυμο Q10, μια φυσική ουσία που υπάρχει στους ιστούς των ζώων και των φυτών. Αυτό απαιτείται για την παραγωγή της ενέργειας από τα κύτταρα και στο σώμα μας υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην καρδία, τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας. Αυτό σημαίνει ότι για να εκτελούν τις λειτουργίες τους σωστά αυτά τα όργανα πρέπει να έχουν πάντα αρκετό Q10. Ειδικά για την καρδιά έχει φανεί ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Το Q10 υπάρχει στο σιτάρι, το σπανάκι, το κρέας, τα φυτικά έλαια, στο ρύζι, τη σόγια, το μπρόκολο και τα ψάρια αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής που μπορείς να πάρεις εφόσον υπάρχει ανάγκη. Εξάλλου, η πρόσληψή του πλέον συνιστάται για την πρόληψη της καρδιομυοπάθειας, της αρρυθμίας, της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και άλλων παθολογικών καταστάσεων που συνδέονται με την καρδιά.

 

 

Με τη συνεργασία του Θέμη Κωνσταντίνου, Ειδικού Καρδιολόγου, Υπ. Διδάκτορα Παν/μίου Αθηνών.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR