counter

Πότε είναι έτοιμο για… νέες γεύσεις;

Πότε είναι έτοιμο για… νέες γεύσεις;
Πότε είναι έτοιμο για… νέες γεύσεις;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για… νέες γεύσεις;

Μετά από 5-6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού (ή συνδυασμού μητρικού με ξένου γάλακτος), το μωρό μας ετοιμάζεται να γνωρίσει το λαχταριστό κόσμο των γεύσεων αρχίζοντας τη μεικτή διατροφή (κρέμα-σούπα). Γι αυτή λοιπόν τη γνωριμία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι κάθε φορά που του προσφέρουμε μια καινούρια τροφή, πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα περίπου μέχρι να του δώσουμε μια άλλη (για να σιγουρευτούμε πως δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα αλλεργίας). Το δεύτερο είναι ότι «απογαλακτισμός» δε σημαίνει ότι το μωρό μας μπορεί να ξεκινήσει να τρώει ότι τρώμε και εμείς! Ας δούμε με ποια σειρά πρέπει να συστήσουμε στο μικρό μας γευσιγνώστη νέες γεύσεις.

 

  • Δημητριακά

 Ιδανική στιγμή για να εντάξουμε στο διαιτολόγιο του μωρού μας τα δημητριακά είναι μετά τα πρώτα του γενέθλια, σύμφωνα με τη σύσταση της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Ακαδημίας.Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι τα τρόφιμα αυτά χρειάζονται ειδική επεξεργασία από το πεπτικό σύστημα και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί στη διάρκεια του πρώτου χρόνου. Επίσης, έχουν πολλές φορές ενοχοποιηθεί για αλλεργίες κατά τη βρεφική ηλικία. Οπότε ας μη βιαζόμαστε!

 

  • Πορτοκάλι

Ο «βασιλιάς» των εσπεριδοειδών μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο του παιδιού μας άφοβα από τον 8ο μήνα. Στην αρχή, μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στη φρουτόκρεμα που ετοιμάζουμε καθημερινά και μετά τον πρώτο χρόνο, του προσφέρουμε πορτοκάλια σε φρεσκοστυμμένο χυμό.

 

  • Φακές

Από τον 1ο χρόνο μπορούμε να γνωρίσουμε στο μωρό μας την οικογένεια των οσπρίων! Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα και ο αρακάς, πάντα σε μορφή πουρέ, θα του προσφέρουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του για να μεγαλώσει σωστά.

 

  • Μέλι

Η «γνωριμία» της θρεπτικής αυτής τροφής με τον ουρανίσκο του μωρού μας καλό είναι να γίνει μετά τον 2ο χρόνο της ζωής του. Και αυτό γιατί, στο μέλι υπάρχει ένα βακτήριο το οποίο δε μπορεί να εξουδετερωθεί στο ανώριμο κατά τον πρώτο χρόνο έντερό του. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μια λοίμωξη, γνωστή ως «αλλαντίαση» που σίγουρα θα το ταλαιπωρήσει και αναμφισβήτητα δεν το θέλουμε.

 

  • Ψάρια

Πολύτιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού μας εξαιτίας των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν, τα ψάρια καλό είναι να ενταχθούν στη διατροφή του αφού κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι πολύ συχνά έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις. Επιλέγουμε πάντα ψάρια μέτρια ή μεγάλα και τα προσφέρουμε στο μικρό μας είτε βραστά μέσα σε σούπα είτε ψητά κομμένα σε μικρά κομμάτια. Εννοείται πως πριν του προσφέρουμε ψάρι φροντίζουμε να το έχουμε προηγουμένως καθαρίσει πολύ καλά – ο μπακαλιάρος που δεν έχει κόκαλα θεωρείται η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή. Όσον αφορά τα οστρακοειδή (γαρίδες, καβούρι κ.λπ.), τα προσφέρουμε στο μικρό μας μετά τα 2 του χρόνια, λόγω του ότι και αυτά έχουν πολλές φορές ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις.

 

  • Κέικ

Από τις πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες στα μικρά παιδιά είναι αυτή που προκαλεί το αλεύρι σίτου, το οποίο το συναντούμε συνήθως σε κέικ, ψωμιά, ζυμαρικά, στον τραχανά κ.λπ. Αυτές τις τροφές λοιπόν, καλύτερα να τις γνωρίσει το μικρό μας μετά τους πρώτους 12-13 μήνες όπου το πεπτικό του σύστημα θα έχει ωριμάσει και θα μπορεί να τις επεξεργαστεί και να τις μεταβολίσει.

 

  • Γάλα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φρέσκο αγελαδινό γάλα (ή το εβαπορέ) πρέπει να ενταχθεί στη διατροφή του παιδιού όσο το δυνατόν πιο αργά -ιδανικά μετά τα 3 χρόνια. Μέχρι τότε (μετά την περίοδο του θηλασμού), του προσφέρουμε ξένο γάλα εμπλουτισμένο σε σίδηρο και πρεβιοτικές ίνες για την καλύτερη πέψη του. Αν το παιδί μας παρουσιάζει αλλεργία στο τροποποιημένο γάλα εμπορίου (που ουσιαστικά πρόκειται για αγελαδινό γάλα σε σκόνη), ο παιδίατρός μας θα μας προτείνει το είδος γάλακτος που πρέπει να πίνει.

 

  • Φιστίκια

Τα φιστίκια βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των τροφών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Η αιτία μιας πιθανής αλλεργίας αποδίδεται τόσο στον ίδια τη φύση του καρπού όσο και στη διαδικασία ψησίματος στην οποία υποβάλλεται. Επιπλέον, τα φιστίκια και γενικότερα οι ξηροί καρποί έχουν ενοχοποιηθεί και για πνιγμούς σε μικρά παιδιά. Καλό λοιπόν είναι το παιδί μας να τους δοκιμάσει μετά τα 4 του χρόνια.

 

  • Αβγό

Μπορεί να προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες, λίπος και ανόργανα στοιχεία για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού μας, του το προσφέρουμε όμως αφού κλείσει τους 13-14 μήνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αβγό και συγκεκριμένα το ασπράδι του, λόγω μιας πρωτεΐνης που περιέχει, συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές αλλεργιογόνες τροφές.

 

  • Σπανάκι

Τόσο το σπανάκι όσο και το καρότο, μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρώτες χορτόσουπες ή κρεατόσουπες που θα προσφέρουμε στο μωρό μας λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Μετά τα πρώτα γενέθλια, του συστήνουμε τα επίσης θρεπτικά μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο.

 

  • Σοκολάτα

Όταν το μωρό μας κλείσει τα δυο του χρόνια, είναι η κατάλληλη στιγμή να το γλυκάνουμε! Μπορούμε λοιπόν να του προσφέρουμε ένα κομμάτι σοκολάτας, μια κουταλιά παγωτό ή λίγη ποσότητα από το γλυκό που έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας. Ιδιαίτερη βέβαια προσοχή πρέπει να δείξουμε στις καραμέλες που ξελογιάζουν όλα τα παιδιά λόγω των σχημάτων και των έντονων χρωμάτων τους: προσφέρουμε στο μικρό μας καραμέλα μετά την ηλικία των 4 ετών (νωρίτερα υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού) που θα μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά του «μασάω»-«πιπιλάω» και στη συνέχεια «καταπίνω» . Επίσης, μετά την ηλικία των 4 ετών και για τον ίδιο λόγο, προσφέρουμε στο μικρό μας και τσίχλα αν το θελήσει.

  • Light προϊόντα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου λίπος απαγορεύεται να καταναλώνονται από παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα λιπαρά οξέα και το λίπος στην ηλικία αυτή είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του σε ενέργεια αλλά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μετά το 2ο χρόνο σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο, μπορούμε να δώσουμε στο μικρό μας ημιαποβουτυρωμένα προϊόντα (2%). Μετά τα 5 έτη και μόνο αν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, δίνουμε στο παιδί μας άπαχα προϊόντα.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου Παναγιώτας Αδαμοπούλου.

  

Διαβάστε ακόμα περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR