counter

Μία φιλοσοφία, πολλά πρόσωπα!

Μία φιλοσοφία, πολλά πρόσωπα!
Μία φιλοσοφία, πολλά πρόσωπα!

YOGA

Παρότι η Yoga χαρακτηρίζεται από τις στατικές της ασκήσεις είναι μία μορφή άσκησης που έχει μείνει κάθε άλλο παρά στάσιμη. Έτσι με τον καιρό έχουν εξελιχθεί διάφορα είδη της, το καθένα από τα οποία εμπίπτει στην ενιαία φιλοσοφία της αλλά εστιάζει και κάπου αλλού. Γι’ αυτό και η Yoga είναι κατάλληλη για όλους αφού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του καθένα μας. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά. 

 

Hatha Yoga

 

Πρόκειται για μια ήπια τεχνική που εστιάζει στον έλεγχο του σώματος που με τη σειρά του οδηγεί σε αυτόν του πνεύματος. Η Hatha και οι διάφορες παραλλαγές της (Ιntegral, Satyananda κ.λπ.), είναι αυτό που έχουμε ως yoga στο μυαλό μας οι περισσότεροι, μια και είναι η πιο διαδεδομένη στη Δύση, με τις γνωστές στάσεις (asanas) και τις αναπνοές (pranayama). Δεν εξαντλείται όμως εκεί αφού χρησιμοποιεί άλλες πέντε τεχνικές αυτοελέγχου που στοχεύουν στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, τον διαλογισμό κ.λπ.    

 

Είναι για μένα; Είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να έρθεις σε επαφή με τη Yoga καθώς η ηλικία και η φυσική σου κατάσταση δεν αποτελούν καθόλου εμπόδιο στην εξάσκησή της. Κι αυτό γιατί μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες.

  

 

Kundalini Yoga

Σκοπός της είναι να αφυπνίσει την ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης και θεωρείται ότι τονώνει ειδικά τη σεξουαλικότητά μας και το ουρογεννητικό μας σύστημα!   Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια της αναπνοής αλλά έχει λιγότερο αυστηρές στάσεις του σώματος.

 

Είναι για μένα; Ναι, αν θες να εστιάσεις περισσότερο στο διαλογισμό και να ξεμπλοκάρεις την εσωτερική σου ενέργεια και δη τη σεξουαλική!

 

 

Ashtanga Yoga

Είναι μία από τις πιο πρόσφατες μορφές Yoga (γνωστή και ως Power ή Dynamic)και βασίζεται στη Ηatha, της οποίας αποτελεί μία πιο αερόβια εκδοχή. Οι στάσεις της δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και το συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση.

Είναι για μένα; Αν ψάχνεις μια πιο «ενεργητική» μορφή της yoga και είσαι πιο νέα και ευλύγιστη. Καλό είναι να την αποφύγεις αν έχεις μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα (πίεση κ.λπ.), αν δεν έχεις ξαναασχοληθεί ποτέ με τη yoga ή είσαι πιο μεγάλη σε ηλικία.

 

 

Iyengar Yoga

Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος ενώ στη συγκεκριμένη μορφή Yoga χρησιμοποιούνται και βοηθήματα ( καρέκλες,   στρώματα, blocks κ.λπ.). 

 

Είναι για μένα; Αυτό το είδος είναι εξαιρετικό για άτομα που δεν έχουν ξαναασχοληθεί με τη yoga καθώς και για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, ισχιαλγία, αρθριτικά,κ.λπ. και προβλήματα αναπνοής (άσθμα κ.λπ.) αφού την απελευθερώνει.  

 

  

Της Χρύσας Γιαννοπούλου, με τη συνεργασία της Νίκης Πετρουλάκη, yoga expert.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR