counter

11 τρόποι για να νικήσεις την κυτταρίτιδα!

11 τρόποι για να νικήσεις την κυτταρίτιδα!
11 τρόποι για να νικήσεις την κυτταρίτιδα!

11 τρόποι για να νικήσεις την κυτταρίτιδα!

1. Περιόρισε το αλάτι και όλα τα αλμυρά τρόφιμα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, πατατάκια, fast food, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού και να εντείνουν το πρόβλημα. 

 

2. Τρώγε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως ντομάτες, καρπούζι, σταφύλια, κεράσια, μάνγκο.  

 

3. Πίνε πολύ νερό, που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες. Επιπλέον η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, καφές, χυμοί, γάλα, τσάι) συστήνεται στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας γιατί διευκολύνει το μεταβολισμό των τροφών. Έτσι αποφεύγεται η επιπλέον αποθήκευση λίπους και εντείνεται η αποβολή των τοξινών. Η πρόσληψη νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης φαγητού (περίπου 1 ml νερό ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Σε περιόδους έντονης εφίδρωσης, όπως π.χ. στη γυμναστική ή σε υψηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωσή του πρέπει να αυξηθεί. 

 

4. Κατανάλωνε καθημερινά γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους.   Προτίμησε όμως τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά αντί για τα πλήρη.

 

5. Περιόρισε τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη) και προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες. Τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, αναψυκτικά, καραμέλες, μαρμελάδες) απελευθερώνονται γρήγορα στην κυκλοφορία με αποτέλεσμα να αυξάνονται γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα οι σύνθετοι υδατάνθρακες (λαχανικά, δημητριακά κ.λπ.) προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση της γλυκόζης, συμβάλλοντας γρήγορα στον κορεσμό. Επίσης τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες επιταχύνουν το μεταβολισμό, καθώς και σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στον κορεσμό και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. 

 

6. Απόφυγε τα «κακά» λιπαρά. Περιόρισε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανητά, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη μαγιονέζα και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Τα κορεσμένα λίπη δεν αφομοιώνονται από το σώμα και έτσι  αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα εντείνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. 

 

7. Επέλεξε «καλά» λιπαρά. Κατανάλωσε λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομό, τόνο), ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και έχε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Τα καλά λιπαρά ενισχύουν την καύση λίπους και αναστέλλουν τη δημιουργία κυτταρίτιδας. 

 

8. Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ. Αρκέσου σε ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα χωρίς αλκοόλ ημερησίως. Η περίσσεια αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση. 

 

9.Τα καθημερινά σου super foods. Κατανάλωσε κράνμπερι, γκότζι μπέρι, μύρτιλλα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και λιναρόσπορο. Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σημαντικές πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Πρόσθεσέ τα στο γάλα, το γιαούρτι ή τις σαλάτες σου. 

 

10. Πες «ναι» στις βιταμίνες C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Θα τη βρεις στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες, τα λεμόνια, τις πιπεριές, το μπρόκολο, το σπανάκι. Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, που εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Βασικές πηγές της αποτελούν ο σολομός, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί και τα αβγά. 

 

11. Γυμνάσου. Η σωματική άσκηση βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αφού βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευση των ιστών και συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

 

 

Της Βαλασίας Τοκμακίδου, Κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου, BSc επιστημονικής υπεύθυνης του Κέντρου Λόγω Διατροφής, Θεσσαλονίκη, ιδρυτικού μέλους Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR