counter

Ένα «μήνυμα καρδιάς» που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Ένα «μήνυμα καρδιάς» που δεν πρέπει να αγνοούμε.
Ένα «μήνυμα καρδιάς» που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Ένα «μήνυμα καρδιάς» που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Την... προτίμησή της και στην παιδική ηλικία δείχνει τα τελευταία χρόνια η αυξημένη χοληστερίνη ή αλλιώς, υπερχοληστεριναιμία: πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως 2 στα 10 παιδιά φυσιολογικού βάρους και 5 στα 10 παχύσαρκα παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη πάθηση, οι σημαντικότερες επιπλοκές της οποίας –αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως– είναι οι καρδιακές.

 

 

Πότε λέμε ότι «έχουμε χοληστερίνη»;

 

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία, απαραίτητη για τον οργανισμό και κυκλοφορεί στο αίμα μας σε συγκεκριμένη ποσότητα. Αν ανακαλύψουμε πως αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που έχουμε ανάγκη, λέμε πως «έχουμε αυξημένη χοληστερίνη ή υπερχοληστεριναιμία». Για την αυξημένη τιμή ευθύνεται συνήθως η διατροφή μας –τρώμε υπερβολικές ποσότητες από φαγητά που περιέχουν χοληστερίνη όπως προτηγανισμένα, λιπαρά σνακ, χάμπουργκερ, αβγά κ.λπ.– ή το ήπαρ το οποίο για κάποιο λόγο παράγει μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερίνης από την προβλεπόμενη. Λέμε πως τα παιδιά έχουν αυξημένη τιμή χοληστερίνης όταν είναι άνω των 170 mg/dl ενώ για εμάς τους ενήλικες όταν ξεπερνά τα 200 mg/dl.

  

 

Μπορεί να εμφανιστεί και στο παιδί μου;

 

Η πάθηση αφορά όλους, μικρούς μεγάλους. Πιο πιθανό όμως να αποκτήσουν χοληστερίνη, είναι εκείνα τα άτομα που έχουν...

 

  • ...οικογενειακό ιστορικό. Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν λοιπόν εμείς ή ο μπαμπάς έχουμε χοληστερίνη, το παιδί μας έχει την προδιάθεση να την εμφανίσει.

 

  • ...πολλά παραπάνω κιλά. Η παχυσαρκία κάνει «πρόσφορο» το έδαφος για την πλήθος σοβαρών παθήσεων για την υγεία, μια από τις οποίες είναι και η χοληστερίνη.

 

  • ...ορισμένες παθήσεις. Ο σακχαρώδης διαβήτης, τα νοσήματα των νεφρών, του ήπατος κ.λπ. είναι πιθανό να «ανεβάσουν» την τιμή της χοληστερίνης.

 

 

  

Πώς θα την καταλάβω;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συμπτώματα κι έτσι δεν μπορούμε εγκαίρως να την καταλάβουμε ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτουμε πως έχουμε χοληστερίνη όταν μας παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό θα πρέπει αν το παιδί μας έχει πολλά επιπλέον κιλά, δεν τρώει ισορροπημένα, έχει κάποια χρόνια πάθηση ή αν εμείς ή ο μπαμπάς του έχουμε χοληστερίνη, να κάνει κάθε χρόνο αιματολογικές εξετάσεις ξεκινώντας από την ηλικία των 2 χρόνων. Εννοείται πως αν ένα παιδί εμφανίσει την πάθηση, ο έλεγχος επιβάλλεται να είναι πιο τακτικός.

  

 

Ο γιος μου έχει χοληστερίνη. Και τώρα τι κάνω;

 

Αν ο γιατρός διέγνωσε αυξημένη χοληστερίνη, θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης για να φτάσει η τιμή σε φυσιολογικά επίπεδα το οποίο βέβαια, θα πρέπει να το παιδί να τηρεί για πάντα. Αν η τιμή δεν πέφτει, ίσως χρειαστεί να λάβει φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση και επειδή μιλάμε για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και μπορεί να νιώθουν άσχημα όταν περιορίζονται στο φαγητό (κάτι που δεν κάνουν οι συμμαθητές του), δεν είμαστε αυστηροί μαζί του και τα αφήνουμε μία φορά την εβδομάδα να επισκέπτονται το κυλικείο ή να τρώνε κάτι παραπάνω σε ένα πάρτι ή μια γιορτή.

 

  

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

 

Φυσικά και υπάρχουν! Και πρέπει εμείς οι γονείς να τα συστήσουμε από νωρίς στα παιδιά μας δίνοντας το καλό παράδειγμα. Τους μιλάμε λοιπόν για την αξία...

 

  • ...της ισορροπημένης διατροφής. Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, τα έτοιμα φαγητά, τα τηγανητά, τα λίπη και τις πέτσες από το κρέας, τα ανθυγιεινά σνακ (πατατάκια, μπισκότα, κρουασάν κ.λπ.), τα κίτρινα τυριά και εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο μας με λευκά κρέατα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

 

  • ...της σωματικής δραστηριότητας. Ξεκινάμε γυμναστήριο ή ένα άθλημα μαζί με το παιδί και όποτε μπορούμε βγαίνουμε με τα ποδήλατα σε ήρεμους δρόμους, οργανώνουμε "Κυριακές ποδοσφαίρου" στον κήπο, κάνουμε πεζοπορία κ.λπ.

 

 

Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία της Παναγιώτας Αδαμοπούλου, παιδίατρος του κέντρου βρεφών «Μητέρα».

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR