counter

Αβγό: Κι όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναβρείς τη φόρμα σου!

Αβγό: Κι όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναβρείς τη φόρμα σου!
Αβγό: Κι όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναβρείς τη φόρμα σου!

Αβγό: Κι όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναβρείς τη φόρμα σου!

  • Δεν αυξάνει τη χοληστερόλη!

Παρότι τα αβγά περιέχουν χοληστερόλη, είναι ακίνδυνα για όσους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υψηλό δείκτη της τιμής αυτής. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η «διαιτητική χοληστερόλη» επηρεάζει ελάχιστα εκείνη του αίματος, ενώ δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν η διατροφή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.  

 

  • Δυναμώνει τους μυς.

Μετά το μητρικό γάλα, η πρωτεΐνη του αβγού, η οποία βρίσκεται στο ασπράδι έχει την υψηλότερη βιολογική αξία στη φύση. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενώ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Παράλληλα εμποδίζει την απώλεια μυϊκής μάζας στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασπράδι του αβγού είναι αυτό που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. 

 

  • Περιέχει σημαντικό ποσοστό ασβεστίου…

…το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου προκαλεί οστεοπόρωση.  

  • Ο κρόκος του περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες.

Αυτές (π.χ. η λουτεινη) μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι ασθενειών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για πολλές ασθένειες και ιδιαίτερα για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.  

  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος...

...ενώ έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωσή του στο πρωινό συμβάλλει στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων στο υπόλοιπο διάστημα της ημέρας. Επίσης, μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε δίαιτες μείωσης βάρους, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες (ένα αβγό μεσαίου βάρους μάς δίνει περίπου 75 kcal) και του αισθήματος κορεσμού που προκαλεί.  

 

 

Με τη συνεργασία της Νικόλ Τσιάνη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Επιστημονικής Υπεύθυνης «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» Χολαργού tsiani@logodiatrofis.gr.  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR