counter

Το χρώμα έχει τη σημασία του...

Το χρώμα έχει τη σημασία του...
Το χρώμα έχει τη σημασία του...

Το χρώμα έχει τη σημασία του...

Χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούμε σε κάποιο εργαστήριο ή να ανατρέξουμε σε κάποιον πίνακα ανάλυσης θρεπτικών συστατικών, γνωρίζουμε από το χρώμα που έχει μία τροφή, τα μικρο-θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι ένα κόκκινο φρούτο ή λαχανικό περιέχει λυκοπένιο, ενώ ένα πράσινο περισσότερες φυτικές ίνες. Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να σημαίνει κάθε χρώμα… 

 

Κόκκινο

Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ελαγικό οξύ, κεκρετίνη και εσπεριδίνη. Τα εν λόγω αντιοξειδωτικά στοιχεία μπορούν αποδεδειγμένα να δράσουν ενάντια στη δημιουργία καρκίνου του προστάτη, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τον ρυθμό ανάπτυξης όγκων, να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρθροπαθειών. Επίσης μελέτες συσχετίζουν την συχνή κατανάλωσή τους με την βελτίωση της μνήμης. Βασικοί εκπρόσωποι των κόκκινων φρούτων και λαχανικών είναι τα εξής: Σαγκουίνι, κόκκινο γκρέιπφρουτ, κεράσι, καρπούζι, φράουλα, παντζάρι, μήλο, μούρο, ντομάτα, κόκκινη πιπεριά, κόκκινο σταφύλι και ρόδι. 

 

Πορτοκαλί και κίτρινο  

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, φλαβονοειδή, λυκοπένιο, κάλιο και βιταμίνη C. Αυτά είναι θρεπτικά συστατικά που έχουν την ικανότητα να δρουν ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των ματιών, διατηρώντας σε καλά επίπεδα την όραση με την πάροδο της ηλικίας. Επίσης, μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη, να προάγουν την σύνθεση κολλαγόνου και χόνδρων, καθώς και να “συνεργαστούν” με το προσλαμβανόμενο μαγνήσιο και ασβέστιο για την ισχυροποίηση των οστών. Επίσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, μπορούν να ενισχύσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις τροφές αυτές ανήκουν: Βερίκοκο, γκρέιπφρουτ, ροδάκινο, κίτρινη πιπεριά, καρότο, λεμόνι, ανανάς, κολοκύθα, πορτοκάλι, νεκταρίνι, καλαμπόκι, πεπόνι.

  

Πράσινο  

Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και β-καροτένιο, που αποτελούν αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία δρουν ενάντια στην δημιουργία διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, να αντιμετωπίσουν τις ελεύθερες ρίζες, να βελτιώσουν τον χρόνο και την διαδικασία της πέψης και να ενισχύσουν την όραση και τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Στα πράσινα φρούτα και λαχανικά, ανήκουν τα εξής: Αγκινάρα, μαϊντανός, φρέσκο κρεμμύδι, σπαράγγι, αγγούρι , σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, κολοκύθι, αρακάς, πράσινη πιπεριά, αχλάδι. 

 

Μπλε και μοβ  

Είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, βιταμίνη C, φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, ελαγικό οξύ και κερκετίνη. Όλα τα παραπάνω είναι αντιοξειδωτικά στοιχεία που μπορούν αποδεδειγμένα να δράσουν ενάντια στην ανάπτυξη της φλεγμονής και στηδημιουργία όγκων, λειτουργώντας ως αντικαρκινογόνα. Επίσης, επιδρούν θετικά στο πεπτικό σύστημα, αλλά και ως αντιαλλεργικά, ενώ παράλληλα βελτιώσουν την απορρόφηση ασβεστίου και άλλων ιχνοστοιχείων, ενισχύουν την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν το καρδιαγγειακό. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν: μαύρο μούρο, σταφύλι, σύκο, δαμάσκηνο, βανίλια, σταφίδα, μελιτζάνα, μοβ λάχανο. 

 

Άσπρο  

Είναι πλούσια σε γλυκάνες με σημαντικότερη την β-γλυκάνη που δρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιώντας τα Β και Τ λευκοκύτταρα. Τα άσπρα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου του παχέος εντέρου, του στήθους και του προστάτη. Μία ακόμη από τις σημαντικές δράσεις τους είναι ότι μπορούν να ομαλοποιήσουν τα ορμονικά επίπεδα κυρίως στον γυναικείο οργανισμό. Ποια είναι αυτά; Μπανάνα, μανιτάρι, λευκόσαρκο ροδάκινο και νεκταρίνι, σκόρδο, πατάτα, λάχανο, τζίντζερ. 

 

«Δόλωμα» για τα παιδιά! 

Η ύπαρξη ποικιλίας χρωμάτων σε ένα πιάτο σε καθημερινή βάση, μπορεί να βοηθήσει στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και ειδικά στις παιδικές ηλικίες να κάνει το γεύμα περισσότερο ελκυστικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα συμβάλλει ώστε να υιοθετήσουμε ευκολότερα ένα σχήμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους. Δείγματα ελλιπούς θρέψης (ατονία, χαμηλό ανοσοποιητικό κ.λπ) μπορεί να παρουσιάσει ένα ελλιποβαρές παιδί, ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος ή ακόμη και ένα υπέρβαρο και παχύσαρκο παιδί. Εμπλουτίζοντας όμως το πιάτο τους με μία ποικιλία τροφίμων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την πρόσληψη πολλών διαφορετικών μικροστοιχείων έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους συμπτώματα . Ειδικά στην κατηγορία των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που συνήθως αντιστέκονται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, η προσθήκη χρώματος στο πιάτο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική. 

 

 

Με τη συνεργασία του Γιάννη Χρυσού, Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, Δ/ντης του Διαιτολογικού τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων & Γεν. Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR