counter

Αντζελίνα Τζολί: "Γιατί έκανα διπλή μαστεκτομή". Ετοιμάζεται και για αφαίρεση ωοθηκών

Αντζελίνα Τζολί: "Γιατί έκανα διπλή μαστεκτομή". Ετοιμάζεται και για αφαίρεση ωοθηκών
Αντζελίνα Τζολί: "Γιατί έκανα διπλή μαστεκτομή". Ετοιμάζεται και για αφαίρεση ωοθηκών

Anjelina Jolie

Διαβάστε το άρθρο της Αντζελίνας Τζολί στους New York Times για την μυστική αφαίρεση στήθους στην οποία υποβλήθηκε, τις χειρουργικές επεμβάσεις και την επόμενη επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών, στην οποιία ετοιμάζεται να υποβληθεί.

"H μητέρα μου πολέμησε τον καρκίνο για σχεδόν μια δεκαετία, και πέθανε στα 56. Κρατήθηκε στη ζωή τόσο, ώστε να δεί το πρώτο της εγγόνι και να το κρατήσει στην αγκαλιά της.  Αλλά τα άλλα παιδιά μου ποτέ δεν θα έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν και να βιώσουν το πόση αγάπη έδινε και πόσο ευγενική ήταν.

Συχνά μιλάμε (με τα παιδιά) για "τη μαμά της μαμάς», και βρίσκω τον εαυτό μου να προσπαθεί να τους εξηγήσει την ασθένεια που την πήρε μακριά από εμάς. Έχουν ρώτησει αν το ίδιο θα μπορούσε να μου συμβεί. Τους έχω πει να μην ανησυχούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι «κουβαλάω» ένα «ελαττωματικό» γονίδιο, το BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μου, για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Οι γιατροί μου εκτίμησαν ότι είχα ένα ποσοστό 87% κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ένα 50% κίιδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, αν και ο κίνδυνος είναι διαφορετικός στην περίπτωση της κάθε γυναίκας.

Μόνο ένα κλάσμα των καρκίνων του μαστού, προκύπτει από μια κληρονομική μετάλλαξη γονιδίου. Εκείνοι με ένα ελάττωμα στα γονίδια BRCA1 έχουν 65% κίνδυνο να πάρουν αυτό, κατά μέσο όρο.

Αφού ήξερα ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα μου, αποφάσισα να την αντιμετωπίσω και να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο όσο θα μπορούσα.  Πήρα μια απόφαση να κάνω προληπτική διπλή μαστεκτομή. Ξεκίνησα με το στήθος, αφού ο κίνδυνος από καρκίνο του μαστού είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο από καρκίνο των ωοθηκών, και η χειρουργική επέμβαση είναι πιο περίπλοκη.

Στις 27 Απριλίου, τελείωσα τους τρεις μήνες ιατρικών διαδικασιών-εξετάσεων που η μαστεκτομή χρειάζεται. Κατά την περίοδο αυτή, κράτησα κρυφό το γεγονός και συνέχισα τη δουλειά μου.

Εγώ γράφω γι 'αυτό τώρα, γιατί ελπίζω ότι άλλες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων, που παράγει μια βαθιά αίσθηση της αδυναμίας. Αλλά σήμερα, είναι δυνατό να βρεθεί μέσα από μια εξέταση αίματος, αν έχετε πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και στη συνέχεια να αναλάβετε δράση.

Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία γνωστή ως «καθυστέρηση θηλής», η οποία αποκλείει νόσους στους αγωγούς του μαστού πίσω από τη θηλή και εφιστά την επιπλέον ροή του αίματος στην περιοχή. Αυτό προκαλεί πολύ πόνο και πολλούς μώλωπες, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να μην νοσήσει η θηλή.

Δύο εβδομάδες αργότερα είχα τη μεγάλη χειρουργική επέμβαση, όπου ο ιστός του μαστού απομακρύνεται και προσωρινά μπαίνουν άλλα ενθέματα. Η εγχείρηση μπορεί να πάρει και οκτώ ώρες. Ξυπνάτε με τους σωλήνες αποστράγγισης και επέκτασης στο στήθος σας. Είχα την αίσθηση ότι έπαιρνα μέρος σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όμως κάποιες μέρες μετά την χειρουργική επέμβαση, μπορείς να είσαι πίσω στη φυσιολογική σου ζωή.

Εννέα εβδομάδες αργότερα, η τελική επέμβαση ολοκληρώνεται με την ανασυγκρότηση του στήθους με ένα εμφύτευμα. Έχουν υπάρξει πολλές πρόοδοι σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι όμορφα.

Ήθελα να γράψω για αυτό για να πω στις άλλες γυναίκες ότι η απόφαση να κάνουν μαστεκτομή δεν είναι εύκολη. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα. Οι πιθανότητές μου για να εμφανίσω καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί από 87% σε κάτω από 5%. Τώρα μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται μήπως με χάσουν από καρκίνο του μαστού.

Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν βλέπουν κάτι που να τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Μπορούν να δουν τις μικρές ουλές μου και αυτό είναι όλο. Σε όλα τα υπόλοιπα είναι η ΜΑΜΑ τους όπως πάντα ήταν. Και ξέρουν ότι τους αγαπώ και θα κάνω τα πάντα για να είμαι μαζί τους για όσο περισσότερο καιρό μπορώ. Σαν μια προσωπική σημείωση, δεν αισθάνομαι σε τίποτα λιγότερο γυναίκα. Αισθάνομαι δυνατή που έκανα μια ισχυρή επιλογή,  που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη θηλυκότητα μου.

Είμαι τυχερή που έχω για σύντροφο, τον Brad Pitt, ο οποίος είναι τόσο τρυφερός και υποστηρικτικός.  Έτσι, για όποιον έχει μια γυναίκα ή τη φίλη του που περνάει κάτι τέτοιο, να ξέρετε ότι είστε ένα πολύ σημαντικό μέρος της μετάβασης. Ο Μπραντ ήταν στο Pink Lotus Κέντρο Μαστού, όπου υποβλήθηκα σε όλες τις εξετάσεις δίπλα μου, σε κάθε λεπτό και στις χειρουργικές επεμβάσεις. Υπήρχαν ακόμη και στιγμές που γελάμε μαζί για όλο αυτό. Γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν το σωστό που έπρεπε να κάνουμε για την οικογένειά μας και ότι θα μας φέρει πιο κοντά. Και όντως μας έφερε.

Για κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό, ελπίζω να σας βοηθά να γνωρίζετε ότι έχετε επιλογές. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, για να αναζητήσετε τις πληροφορίες εμπειρογνωμόνων και την ιατρική μέθοδο που μπορεί να σας βοηθήσει και να κάνετε τις δικές σας συνειδητές επιλογές.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί υπέροχοι ολιστικοί γιατροί που εργάζονται για εναλλακτικές λύσεις αντί της χειρουργικής επέμβασης. Η δική μου ιατρική θεραπεία, θα αναρτηθείμέσα στις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του PINK Κέντρο Μαστού Lotus. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι χρήσιμο για άλλες γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού μόνο, σκοτώνει περίπου 458.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πρέπει να είναι προτεραιότητα και να διασφαλιστεί, ότι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σωτήρια προληπτική θεραπεία, ανεξάρτητα από το background τους ή το που ζουν. Το κόστος των δοκιμών για BRCA1 και BRCA2, σε περισσότερα από 3000 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για πολλές γυναίκες.

Επέλεξα να μην κρατήσω την ιστορία μου ιδιωτική, επειδή υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται πια να ζουν κάτω από τη σκιά του καρκίνου. Η ελπίδα μου είναι ότι, θα εξεταστούν και αν έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τώρα θα γνωρίζουν ότι έχουν δυνατές επιλογές.

Η ζωή έρχεται με πολλές προκλήσεις! Αυτές που δεν πρέπει να μας φοβίζουν, πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση και να τις αντιμετωπίζουμε".

Angelina Jolie ηθοποιός και σκηνοθέτης.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR