counter

Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Γιατί κλαίει το μωρό μου;
Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Γιατί μπορεί να κλαίει ένα μωράκι; Οι βασικοί λόγοι (αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας πιθανής αδιαθεσίας) είναι τρεις! Με τη βοήθεια του ειδικού τους εντοπίσαμε, τους αποκωδικοποιήσαμε και σας παρουσιάζουμε πως θα πρέπει να αντιδράσετε στη κάθε περίπτωση!    

 

 

  • Το κλάμα «της στιγμής» 

Με το που ξυπνάει, το μωρό μας αρχίζει να κλαίει. Είναι ένα κλάμα έντονο, σύντομο και… απαιτητικό το οποίο σταματάει ως διά μαγείας μόλις το φέρουμε σε επαφή με το στήθος μας ή το μπιμπερό

 

Γιατί το κάνει; Είναι προφανές… Πεινάει και θέλει το φαγάκι του Τ-Ω-Ρ-Α!

 

Πως αντιδρούμε: Με συνοπτικές διαδικασίες φέρνουμε το μικρό μας στο στήθος μας αν θηλάζουμε, διαφορετικά βάζουμε τα δυνατά μας προκειμένου να ετοιμάσουμε το γαλατάκι του όσο το δυνατό πιο γρήγορα!

 

  

  • Δάκρια ποτάμι… 

Δεν πεινάει, ούτε ζεσταίνεται ή κρυώνει… Το έχουμε στην αγκαλιά μας κι όμως αυτό συνεχίζει να κλαίει απαρηγόρητο αρνούμενο μέχρι και την πολυαγαπημένη του πιπίλα!

 

Γιατί το κάνει; Κατά πάσα πιθανότητα, το μωρό είναι αδιάθετο ή περνάει την φάση των κολικών…

 

Πως αντιδρούμε: Το παίρνουμε αγκαλίτσα και προσπαθούμε να το ηρεμίσουμε κουνώντας το ρυθμικά και ψιθυρίζοντάς του λογάκια. Πρώτο μας μέλημα; Να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο παθολογικού αιτίου μιλώντας με τον παιδίατρο. Αφού γίνει αυτό (και μας φύγει ένα βάρος) προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τα πονάκια του μωρού με ένα μασαζάκι, ένα χαλαρωτικό μπανάκι ή απλά κρατώντας το στην αγκαλιά μας με τέτοιο τρόπο, ώστε η κοιλίτσα του να πιέζεται ελαφρά στα γόνατα ή τον ώμο μας εάν βεβαιωθούμε ότι πρόκειται περί κολικών.  

 

  

  • Το… «παιχνίδι» των λυγμών 

Δεν πονάει δεν πεινάει, αλλά για κάποιο λόγο γκρινιάζει συνέχεια…

  

Γιατί το κάνει; Οι λόγοι μπορεί να είναι δύο… Ή βαριέται και θέλει να ασχοληθούμε λιγάκι μαζί του, ή είναι κουρασμένο και θέλει… την κουνίτσα του! Όσο είναι μωράκι, δεν έχει άλλο τρόπο να μας τα δείξει αυτά πέρα από το κλάμα.

 

Πως αντιδρούμε: Αν δεν είναι ακόμα η ώρα του ύπνου και γνωρίζουμε καλά ότι το μικρό μας δεν είναι κουρασμένο, τότε απλά φροντίζουμε να ασχοληθούμε μαζί του. Πηγαίνουμε κοντά του, το σηκώνουμε και του μιλάμε ή του δείχνουμε διάφορα παιχνιδάκια προκειμένου να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του και να το βοηθήσουμε να αλλάξει παραστάσεις.

 

  

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία του Θεόδωρου Ευαγγ. Ευσταθόπουλου Παιδίατρου-Νεογνολόγου, Διευθυντή ΜΕΝΝ της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής.

  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR