counter

Το μωρό έχει πυρετό! Και τώρα τι κάνουμε;

Το μωρό έχει πυρετό! Και τώρα τι κάνουμε;
Το μωρό έχει πυρετό! Και τώρα τι κάνουμε;

Το μωρό έχει πυρετό! Και τώρα τι κάνουμε;

Ο πυρετός είναι σύμπτωμα μιας ίωσης ή λοίμωξης και μας «προειδοποιεί» πως ο οργανισμός του παιδιού μας έχει μπει σε μάχη! Αντίθετα, όμως, απ’ ότι οι περισσότεροι γονείς πιστεύουμε, ο πυρετός είναι σύμμαχος του οργανισμού και όχι εχθρός αφού αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο σύμπτωμα, καθώς πολλά μικρόβια και πολλοί ιοί ελαττώνουν σημαντικά το ρυθμό πολλαπλασιασμού τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία στέλνει στον οργανισμό το μήνυμα να κινητοποιηθούν οι αμυντικοί του μηχανισμοί με αποτέλεσμα να καταπολεμούνται πιο αποτελεσματικά οι… εισβολείς, μικρόβια ή ιοί. Γι’ αυτό και πολλοί παιδίατροι συνιστούν, εφόσον τον παιδί δεν παρουσιάζει δυσφορία και ανησυχία, να μη δίνουμε αμέσως αντιπυρετικό αλλά να αφήνουμε τον πυρετό να κάνει τη δουλειά του καταπολεμώντας πιο γρήγορα την ίωση.

 

Πότε το παιδί έχει πυρετό

Αναφερόμαστε σε πυρετό όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία στη μασχάλη μεγαλύτερη από 37,2°C, στο ορθό μεγαλύτερη από38°C και στο στόμα μεγαλύτερη από 37,8°C. Υψηλός πυρετός είναι η θερμοκρασία πάνω από 40,5°C. Ιδιαίτερα επικίνδυνος πυρετός θεωρείται η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 41,7°C, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια και το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας απασχολήσει ποτέ!

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πυρετό

 

Η πρώτη μας κίνηση είναι η χορήγηση του κατάλληλου αντιπυρετικού φαρμάκου σε σωστή δοσολογία.

  

  • Η δοσολογία του αντιπυρετικού προσδιορίζεται από τη μορφή του (υπόθετο, σιρόπι, σταγόνες κ.λπ.) και το βάρος του παιδιού. Μόνο ο παιδίατρος μπορεί να σας πει τη σωστή δοσολογία και την οποία καλό είναι να ξανασυζητάτε τακτικά ανάλογα με την αύξηση του βάρους του μωρού σας. 

 

  • Για να είμαστε ακριβείς στη δοσολογία η καλύτερη λύση είναι να δίνουμε το φάρμακο με σύριγγα ή με κουταλάκι, αφού πρώτα μετρήσουμε τη δόση με τη σύριγγα. 

 

  • Αν το μωρό είναι κάτω από 3 μηνών χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο ανεξάρτητα από το ύψος του πυρετού, αλλά ακόμη και αν είναι μεγαλύτερο θα χρειαστεί και πάλι να επικοινωνήσουμε μαζί του για οδηγίες. 

 

  • Σε γενικές γραμμές, σε ένα υγιές παιδί που είναι πάνω από 2 ετών, τα αντιπυρετικά θα πρέπει να δίνονται όταν ο πυρετός είναι υψηλότερος από 38,5°C. 

 

  • Παράλληλα με τη χορήγηση των αντιπυρετικών φαρμάκων, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους παλιούς απλούς φυσικούς τρόπους κάμψης του πυρετού όπως το ελαφρύ ντύσιμο, τα πολλά και δροσερά υγρά, τις κομπρέσες και το χλιαρό μπάνιο, το οποίο θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα μετά τη λήψη του αντιπυρετικού φαρμάκου. Η θερμοκρασία του νερού να είναι γύρω στους 30°C και η διάρκεια του μπάνιου να είναι 10-15 λεπτά.  

 

 

Σε περίπτωση πυρετού, επικοινωνούμε αμέσως με τον παιδίατρο αν το παιδί:

 

  • Κλαίει απαρηγόρητα.

 

  • Ξυπνά δύσκολα, είναι θολωμένο ή έχει παραλήρημα.

 

  • Έκανε σπασμούς.

 

  • Έχει εξάνθημα.

 

  • Κάνει εμετούς.

 

  • Πάσχει από χρόνιο νόσημα που το κάνει πιο ευπαθές σε σοβαρές λοιμώξεις.

 

 

 

 

Με τη συνεργασία του Μάριου Ανδρέου, παιδίατρου, υπεύθυνου γιατρού του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR