counter

Μπαχαρικά: Ο αόρατος σύμμαχος της υγείας μας.

Μπαχαρικά: Ο αόρατος σύμμαχος της υγείας μας.
Μπαχαρικά: Ο αόρατος σύμμαχος της υγείας μας.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά δεν δίνουν μόνο γεύση στα φαγητά μας. Αρκετά από αυτά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο έχουν ξεχωριστές ιδιότητες. Πάμε να τις ανακαλύψουμε παρέα;  

 

Πιπέρι:

Το μαύρο πιπέρι αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου καθώς ένα κουταλάκι δίνει περίπου το 1/10 της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως. Η κύρια ουσία του επίσης, η πιπερίνη, φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα. 

 

Κανέλα:

Παρουσιάζει αντιπαρασιτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες τη συσχέτισαν και με την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στα άτομα με διαβήτη. Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και σιδήρου, ενώ περιέχει την ουσία σιναλμαδεΰδη, που της προσδίδει αντιπηκτικές ιδιότητες. 

 

Δάφνη - γαρίφαλο:

Τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. 

 

Σκόρδο:

Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να δράσει προληπτικά κατά του καρκίνου του στομάχου. Επιπλέον θεωρείται ότι χάρη σε μια ουσία που περιέχει, την αλισίνη, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.  

 

Φασκόμηλο:

Περιέχει ουσίες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και σχετίζονται με τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Έρευνες έδειξαν ότι αυξάνει τη μνήμη και τα αντανακλαστικά. 

 

Θυμάρι:

Περιέχει συστατικά με έντονη αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων όπως η λιστέρια, η οποία αναπτύσσεται σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και σε ωμά λαχανικά. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες. 

 

Κόλιαντρο:

Μελέτες σε διαβητικά ποντίκια δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και έχει αντιμικροβιακή δράση. Πρόσφατα απομονώθηκε ένα συστατικό του, η δοδεσενάλη, η οποία σύμφωνα με ερευνητές έχει ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση έναντι της σαλμονέλας, και μάλιστα η δράση αυτή φαίνεται ότι είναι ισχυρότερη και από γνωστά αντιβιοτικά φάρμακα. 

 

Κάρυ:

Έρευνες δείχνουν ότι τo κάρυ έχει προστατευτική δράση ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

 

Μάθετε ότι…

  • Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά μπορούν να δώσουν τον τόνο που χρειάζονται τα φαγητά, στα οποία περιορίζουμε τη χρήση λαδιού ή/και αλατιού. 

 

  • Εκτός από τα μαγειρευτά δίνουν γεύση και σε σαλάτες, γλυκά ή και φρούτα (π.χ. η κανέλα στο μήλο). 

 

  • Όσον αφορά στη θρεπτική τους σύσταση, περιέχουν διάφορα φυτοσυστατικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, σε ποσότητες αρκετές για να θεωρηθούν ακόμα και φυσικά συμπληρώματα διατροφής. 

 

 

Του Γιάννη Χρύσου Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δ/ντή Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, Γενικού Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR