counter

The Italian way…

The Italian way…
The Italian way…

The Italian way… 

Η παραδοσιακή ιταλική κουζίνα κατέχει δικαιολογημένα κορυφαία θέση στην υγιεινή διατροφή, καθώς διαθέτει πιάτα που ξεχωρίζουν όχι µόνο για τη νοστιμιά τους αλλά και για τις απλές και ευεργετικές πρώτες ύλες τους. 

 

 

Τα υλικά της…

Τα χειροποίητα ζυµαρικά αλλά και οι λεπτές ζύµες πίτσας που συνοδεύονται από ντοµάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, µαϊντανό και βασιλικό έκαναν τις ιταλικές συνταγές διάσηµες παγκοσµίως. Η ιδιαιτερότητα της ιταλικής κουζίνας έγκειται επίσης στη χρήση µεγάλης ποικιλίας λαχανικών, και µάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι συναντάµε διαφορετικά υλικά ανάλογα µε την εποχή.

 

Εξέχουσα θέση κατέχει η ντοµάτα –και ιδιαίτερα ο πολτός της– που έχει σηµαντικά ευεργετικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο. Αυτό περιέχεται σε σηµαντικές ποσότητες στον ντοµατοχυµό και φηµίζεται για την αντιοξειδωτική δράση του, καθώς και για τις ιδιότητές του ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του στόµατος. Πολυάριθµες µελέτες καταδεικνύουν, μάλιστα, ότι το λυκοπένιο, µεταξύ άλλων, προστατεύει και από καρδιακές παθήσεις, έµφραγµα του µυοκαρδίου, διαβήτη και οστεοπόρωση

 

Επίσης, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και τα µυρωδικά, που χρησιµοποιούνται κατά κόρον στην ιταλική κουζίνα, είναι αντιπροσωπευτικά των µεσογειακών καταβολών της. Μάλιστα, η µεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε πολυφαινόλες φαίνεται να εξηγεί και την προστατευτική του δράση έναντι της στεφανιαίας νόσου. Επίσης, το σκόρδο έχει γνωστή αντιπηκτική δράση και βοηθά αποτελεσµατικά στη µείωση της χοληστερόλης, ενώ η ρίγανη διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη και έχει αντιφλεγµονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιµορραγικές ιδιότητες.

  

 

Μάθετε ότι…

Παρόλο που το ιταλικό σπιτικό φαγητό δεν παρασκευάζεται συνήθως µε µεγάλες ποσότητες λιπαρών, τα ιταλικά εστιατόρια τείνουν να χρησιµοποιούν πολύ λάδι ή βούτυρο στο µαγείρεµα των τροφίµων. Επιπλέον, κάποια από τα ιταλικά τυριά, όπως η παρµεζάνα, µπορεί να περιέχουν πάνω από 35% λίπος, µε αποτέλεσµα να προσλαµβάνουµε πολλές θερµίδες από ορεκτικά ή συνοδευτικά πιάτων.

  

 

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Κατσαρόλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, M.SC., Επιστημονικής συνεργάτιδας του mednutrition.gr.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

The Italian way…

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR