counter

Αποσύρθηκε η διάταξη για τους συμβασιούχους

Αποσύρθηκε η διάταξη για τους συμβασιούχους
Αποσύρθηκε η διάταξη για τους συμβασιούχους

Ρουπακιώτης

Νέα «τρικυμία» ξέσπασε στην κυβέρνηση με φόντο την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αρνήθηκε να συνυπογράψει διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο και με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους έπειτα από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. H ρύθμιση τελικά αποσύρθηκε για να αποφευχθεί μία νέα ενδοκυβερνητική κρίση.
Όπως ανακοινώθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο.
Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προστίθεται στην κυβερνητική ανακοίνωση και τονίζεται πως «το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων Υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παρεμβαίνοντας από τις Βρυξέλλες στη διένεξη των δυο υπουργών και μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής, αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Μάλιστα ο Δημήτρης Χατζησωκράτης συνάντησε τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ζητώντας του να αποσυρθεί η επίμαχη ρύθμιση ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα. Όπως και έγινε τελικώς, με τη συμφωνία ο υπουργός Δικαιοσύνης να επεξεργαστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για όσους εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό νωρίτερα ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.
Οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης απέκλειαν -κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχθεί «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».

Την αντίθεσή του να υπογράψει τη διάταξη με την οποία καταργούνται οι δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης είχε συγχαρεί τον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διάταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κλίμα ζόφου επικρατεί πάνω από τη χώρα, που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Θέλω να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία».

Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια βίαιης διακινδύνευσής τους», είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».

Παράλληλα, συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη ανέφεραν ότι δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR