counter

Μετά την αταξία… η τάξη!

Μετά την αταξία… η τάξη!
Μετά την αταξία… η τάξη!

Μετά την αταξία… η τάξη!

Η συμμετοχή των παιδιών στην καθαριότητα και το συγύρισμα του σπιτιού είναι πολύ σημαντική μιας κι μέσω αυτής αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάθε πράξη έχει και συνέπειες. Αφού παίξουμε λοιπόν, θα πρέπει να συγυρίσουμε το χώρο για να μπορέσουμε να παίξουμε ξανά.   

 

  • Το γοργό και χάριν έχει: Από την ηλικία των 1,5 με 2 ετών τα παιδιά είναι έτοιμα να μας βοηθήσουν στην τακτοποίηση του χώρου. Αρκεί, φυσικά, να κάνουμε τη διαδικασία λίγο πιο «ενδιαφέρουσα» γι’ αυτά. Πως; Βάζοντας μουσικούλα, τραγουδώντας ένα τραγουδάκι όσο συγυρίζουμε ή παίζοντας το παιχνίδι «ποιος θα βάλει τα περισσότερα παιχνίδια στο καλάθι;».  

 

 

  • «Μπράβο!»: Μια τόση δα λεξούλα κι όμως τόσο σημαντική για τα παιδιά! Δεν ξεχνάμε λοιπόν να τους τη λέμε όταν μας φέρνουν τη σκούπα για να σκουπίσουμε το πάτωμα, όταν βουτάνε το σφουγγαράκι στο νερό για να καθαρίσουν το τραπέζι ή όταν βάζουν τα παιχνίδια στη θέση τους. Γενικά, κάθε φορά που τα παιδιά μας συμμετέχουν στην καθαριότητα ή το συγύρισμα του σπιτιού δεν ξεχνάμε ποτέ να τα επιβραβεύουμε και να τα ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους! 

 

  • Υπεύθυνα παιδιά: Στην ηλικία των 3 με 4 ετών τα παιδιά είναι πλέον σε θέση να τακτοποιούν και να «φροντίζουν» μόνα τους τα πράγματά τους. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές μπορεί να τεμπελιάζουν λίγο περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Δεν ξεχνάμε λοιπόν να τους θυμίζουμε ότι το συγύρισμα της ακαταστασίας που προκάλεσαν είναι δική τους ευθύνη και υποχρέωση, ακόμα κι αν χρειαστεί να τα «ταρακουνήσουμε» στερώντας τους κάτι που γνωρίζουμε πως θα ήθελαν πολύ π.χ. «Φυσικά και μπορείς να παίξεις με τον φίλο σου Νικολάκη, αρκεί προηγουμένως να συγυρίσεις το δωμάτιό σου…».  

 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου.  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR