counter

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου
Εγκρίθηκε το πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου

Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τις λεπτομέρειες του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της Κύπρου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα στο Δουβλίνο.

Στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρεται ότι αυτό «καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κύπρο και τους θεσμούς της τρόικας για (. . .) το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής». Ακόμη το Eurogroup «σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» στην Κύπρο.

Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να βοηθηθεί η πληγείσα οικονομία της, όμως δεν ζητεί μεγαλύτερη βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ από την υπεσχημένη των 10 δισεκ. ευρώ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία προς τους δημοσιογράφους ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να δώσουν στην Κύπρο επιπλέον βοήθεια δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού.

Αυτό τροφοδότησε εικασίες στις χρηματαγορές ότι η Κύπρος μπορεί να πιέζει τις Βρυξέλλες για περισσότερα χρήματα. "Η επιστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει καμιά σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα από το ποσό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μιχάλης Κουμίδης που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες. "Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεσοπρόθεσμα λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος", διευκρίνισε. "Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους για να βοηθηθεί η Κύπρος", πρόσθεσε ο Μιχάλης Κουμίδης. Εξάλλου ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως "υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο", αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστολή προς τους Μπαρόζο και Ρομπάι.

"Οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της 'Task Force για την Κύπρο' που δημιουργείται", δήλωσε ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος. "Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι 10 δισεκ. ευρώ και όλοι συμφωνούν σ' αυτό, της Κύπρου περιλαμβανομένης", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης διάκεινται ευνοϊκά σε ό,τι αγορά την παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων τα οποία έχουν χορηγηθεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Οι υπουργοί του Eurogroup τάχθηκαν υπέρ του να ληφθεί μια οριστική και θετική απόφαση» για την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα στο Δουβλίνο με τους ομολόγους τους των 10 ευρωπαϊκών κρατών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν καλωσόρισε την απόφαση του συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την πλήρη επάνοδο των δύο αυτών χωρών στην πλήρη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των νόμων περί τραπεζικού απορρήτου, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους ευρωπαίους καταθέτες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

"Η Αυστρία παραμένει προσηλωμένη στο τραπεζικό απόρρητο. Καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Δεν περιμένω  ενοχλητικές ερωτήσεις", δήλωσε από το Δουβλίνο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαραίτητη. Το θέμα των φορολογικών παραδείσων και του τραπεζικού απορρήτου προστέθηκε την τελευταία στιγμή στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Eurogroup  στο Δουβλίνο και θα συζητηθεί αύριο.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR