counter

Αυτές, είναι οι τροφές της χαράς!

Αυτές, είναι οι τροφές της χαράς!
Αυτές, είναι οι τροφές της χαράς!

Ορισμένα συστατικά των τροφών μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, τροποποιώντας τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η τρυππτοφάνη και η μελατονίνη, που ευθύνονται για την καλή διάθεση ενώ τα χαμηλά επίπεδά σεροτονίνης στον εγκέφαλο σχετίζονται με την κατάθλιψη.

 

Τα εν λόγω αμινοξέα συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου και σχετίζονται με την αποκατάσταση κλίματος εγκεφαλικής και νοητικής ηρεμίας. Η μελατονίνη είναι μια εγκεφαλική ορμόνη που σχετίζεται μάλιστα με περισσότερο και καλύτερο ύπνο. Πολύ καλή πηγή της αποτελούν τα καρύδια. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία η οποία θεωρείται σημαντική για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής ηρεμίας. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης. Αρκετά τρόφιμα είναι καλές πηγές τρυπτοφάνης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, μπανάνα και ξηροί καρποί).  

 

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι η πρόσληψη υδατανθράκων. Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη μεταφορά αμινοξέων στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της τρυπτοφάνης. Τα αυξημένα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης.  

 

Επίσης... 

 

  • Βάλε στο πιάτο σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β (σιτάρι, ψάρι και θαλασσινά, πουλερικά και κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια, πορτοκάλια, βασιλικός πολτός, ηλιόσποροι, μπανάνες, κρόκος αυγού, μοσχάρι) σελήνιο (φιστίκια, συκώτι, οστρακοειδή, ψάρι), ψευδάργυρο (κρέας, ψάρι, όστρακα, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης) και μαγνήσιο (σοκολάτα, κακάο, αμύγδαλα, φασόλια) που επίσης βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.

 

 

Τι γίνεται με τα γλυκά;

Τα γλυκά όντως μας φτιάχνουν το κέφι καθώς αυξάνουν τη σεροτονίνη και επιδρούν στην ινσουλίνη, που παίζει επίσης ρόλο όμως η δράση τους είναι προσωρινή, οπότε καλό είναι να αποφεύγεις αν δε θες να δεις τη ζυγαριά να λυγίζει κάτω από το βάρος σου.

  

 

 

Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικού Διατροφολόγου-Διαιτολόγου, M.Sc., Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR