counter

Τα λάθη της... πρωτάρας μαμάς!

Τα λάθη της... πρωτάρας μαμάς!
Τα λάθη της... πρωτάρας μαμάς!

Τα λάθη της πρωτάρας μαμάς

Και τώρα οι δυο σας… Με το μωρό στην αγκαλιά και τον τίτλο της «νέας μαμάς», ανοίγετε υπερήφανα την πόρτα του σπιτιού χαμογελώντας ανέμελα στη καινούρια σας ζωή! Πολύ γρήγορα συνειδητοποιείτε πως η νέα σας ιδιότητα σημαίνει, εκτός από στιγμές ευτυχίας και τρυφερότητας, και ευθύνες τις οποίες πρέπει να φέρετε εις πέρας με επιτυχία. Μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά αρκεί να αποφύγετε τις συνηθισμένες γκάφες των νέων μαμάδων. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι για να ξέρετε…  

 

 

Ξυπνάτε το μωρό για να φάει

 

Ενώ κοιμάται γαλήνιο στην κούνια του έπειτα από μια κουραστική μέρα γεμάτη αγκαλιές και παιχνίδια, το χαϊδεύετε γλυκά-γλυκά στην πλάτη για να ξυπνήσει. Έχει περάσει πολλή ώρα από τον τελευταίο θηλασμό και σίγουρα θα πεινάει. Άλλωστε, κάθε 2-3 ώρες δεν πρέπει να θηλάζουν τα βρέφη;

 

Η συμβουλή μας: Σεβαστείτε όλες τις ανάγκες του μωρού σας. Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες: αν διαμαρτύρεται επειδή λέρωσε την πάνα του, δεν έχετε παρά να την αντικαταστήσετε, αν θέλει να φάει, πρέπει να το ταΐσετε και αν θέλει να κοιμηθεί, αφήστε το να κοιμηθεί. Μπορεί να είναι τόσο δα μικρούλι, αλλά να είστε σίγουρη πως όταν αρχίσει να πεινάει, θα σας το δείξει: θα ξυπνήσει μόνο του, θα το δείτε να βγάζει έξω τη γλώσσα του, να φέρνει τη γροθιά του στο στόμα ή να γυρίζει το κεφάλι στο πλάι ψάχνοντας την πηγή του φαγητού (τη θηλή). Μέχρι τότε, όμως, αφήστε το να χαλαρώσει στην αγκαλιά του Μορφέα!

  

 

Βάζετε ζάχαρη στην πιπίλα του

 

Το παίρνετε αγκαλιά, του τραγουδάτε, μιμείστε το σκυλάκι, βγαίνετε βόλτα στο μπαλκόνι… Χρησιμοποιείτε κάθε μέσο για να κάνετε το μωρό σας να ηρεμήσει από το σπαρακτικό του κλάμα την ώρα που… λίγη ζάχαρη στην πιπίλα του είναι αρκετή για να επικρατήσει ησυχία. Πώς δεν το είχατε σκεφτεί νωρίτερα;

 

Η συμβουλή μας: Αν είστε σίγουρη πως δεν πεινάει, δεν έχει λερωθεί και δεν είναι κουρασμένο, δοκιμάστε να το χαλαρώσετε με ένα μπάνιο και μετά να του κάνετε μασάζ στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πόδια. Αν το κλάμα επιμένει, ξαπλώστε στο κρεβάτι και ακουμπήστε το μπρούμυτα πάνω στο στήθος σας, ώστε να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας, κάτι που σίγουρα θα το καθησυχάσει. Αποφεύγετε, όμως, πάση θυσία τη ζάχαρη ή το μέλι για να κάνετε πιο ελκυστική την πιπίλα και να κατευνάσετε το κλάμα του!

 

Κοιμάστε μαζί στο διπλό κρεβάτι

 

Όσο ακόμα θηλάζετε το μωρό, δεν έχετε σκοπό να το αποχωριστείτε από το διπλό σας κρεβάτι… Αμέσως μόλις ξυπνήσει το θηλάζετε και, χορτάτο όπως είναι, ξανακοιμάται στο λεπτό! Άλλωστε, όταν σας βλέπει δίπλα του, κοιμάται πιο πολλές ώρες.

 

Η συμβουλή μας: Μάθετε το μωρό να κοιμάται στην κούνια του, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί το πιο ασφαλές μέρος για τον ύπνο του. Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιήσει τον ύπνο του μωρού μαζί με τους γονείς του στο διπλό κρεβάτι για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις και κυρίως για ασφυξία: ο μπαμπάς ή η μαμά στον ύπνο τους δεν ελέγχουν τις κινήσεις τους, ενώ είναι πολύ πιθανό τη νύχτα το σεντόνι να παγιδεύσει το κεφαλάκι του. Βάλτε το λοιπόν στο κρεβατάκι του, το οποίο τους πρώτους μήνες πρέπει να είναι δίπλα στο δικό σας, ώστε να ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα του και να ικανοποιείτε τις ανάγκες του. 

 

 

Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία της Βασιλικής Δρόσου-Αγακίδου, καθηγήτριας νεογνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διευθύντριας Α Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR