counter

Νέο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας

Νέο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας
Νέο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας

Στουρνάρας

Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Κατά τη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τα μέλη της τριμερούς την Κυριακή, τέθηκε επί τάπητος η  συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, παρουσία τόσο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, όσο και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου.
Ωστόσο, η διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών παγώνει μετά τις ενστάσεις της τρόικας σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει - είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών - Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου», αναφέρει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Τέλος, στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι «η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».
Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων) τη διετία 2013- 2014» διαβεβαίωσε  ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Εξάλλου, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συνάντηση, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι «πήγαν καλά οι συναντήσεις, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR