counter

Βάλτε μέτρο στο… τσιμπολόγημα!

Βάλτε μέτρο στο… τσιμπολόγημα!
Βάλτε μέτρο στο… τσιμπολόγημα!

Βάλτε μέτρο στο… τσιμπολόγημα!

Η παρόρμηση να φάμε εκτός από τα προγραμματισμένα μας γεύματα, ξανά και ξανά, έστω και μικρές ποσότητες τροφής, είναι μία συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Τα άτομα που έχουν την τάση να τσιμπολογούν δυσκολεύονται να αντισταθούν στη θέα του φαγητού και μάλιστα συνήθως τρώνε περισσότερο όταν υπάρχει λιγότερο φως –  ίσως επειδή το σκοτάδι κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπής στις παρορμήσεις τους.  

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που πολλές φορές κάτι σας σπρώχνει να τσιμπολογήσετε… Η μοναξιά, το άγχος, η ανία, η κατάθλιψη, ένα πιεστικό deadline, μία υποχρέωση που αναβάλετε συνεχώς είναι κάποιοι από τους συναισθηματικοί παράγοντες που συχνά-πυκνά σας σπρώχνουν στο ψυγείο. Μώπως έφτασε η στιγμή να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να περιορίσετε τα τσιμπολογήματα; Οι παρακάτω συμβουλές θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας! 

 

  • Μην αφήνετε τρόφιμα πάνω στο τραπέζι για να μην μπαίνετε σε πειρασμό. Φυλάξτε τα μέσα στα ντουλάπια.

 

  • Όταν ξεκινάτε να τρώτε, κλείστε τα μάτια και απολαύστε τις πρώτες μπουκιές δίνοντας σημασία στην γεύση που σας αφήνει αυτό που τρώτε.

 

  • Μην εξαιρείτε από το διαιτολόγιο σας τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι) γιατί η στέρηση μπορεί να σας δημιουργήσει έντονη επιθυμία όχι μόνο για τις τροφές αυτές αλλά και για γλυκά.

 

  • Αποφύγετε τις λιγούρες φροντίζοντας να υπάρχουν έστω και λίγες πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα. π.χ 5 - 6 ανάλατα αμύγδαλα στο γιαούρτι, μία φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο ζαμπόν γαλοπούλας στο σάντουιτς κ.λπ.

 

  • Μην παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα για να μην φάτε περισσότερο τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

 

  • Εφοδιαστείτε με φρέσκα λαχανικά π.χ. καρότα, αγγούρια, μαρούλι κλπ. για να τρώτε όταν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε κάτι στο στόμα σας.

 

  • Μη μένετε στο σκοτάδι. Φροντίστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός όχι μόνο την ώρα που τρώτε αλλά και όταν βλέπετε τηλεόραση ή δουλεύετε στον υπολογιστή.

 

  • Αφήστε δίπλα στην τηλεόραση κάτι για να απασχολείτε τα χέρια σας όσο παρακολουθείτε π.χ. μια λίμα για τα νύχια ή ένα κομπολόι.

 

  • Μιλήστε για όσα σας ενοχλούν την ώρα που σας ενοχλούν αντί να κλείνετε το στόμα σας τρώγοντας.

 

  • Αντιμετωπίστε τα προβλήματα την ώρα που προκύπτουν αντί να αναβάλετε.

 

  

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία την Ελένη Παπαγιαννίδου MMMedSci, PhD, Κλινική Διατολόγος , Διατροφολόγος.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR