counter

Σκληρό παζάρι με την τρόικα στην Κύπρο

Σκληρό παζάρι με την τρόικα στην Κύπρο
Σκληρό παζάρι με την τρόικα στην Κύπρο

Συνεδρίαση Κύπρος

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο». Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία, όπως σημείωσε, επεξεργάζονται ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης διέψευσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε πρόσκληση του Βλ. Πούτιν, να μεταβεί στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, πολλά και σοβαρά περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων θα μπορεί να εφαρμόσει από την Τρίτη το κράτος στις τράπεζες, μετά την ομόφωνη ψήφιση χθες του σχετικού νόμου για την εξυγίανση τους.

Ο νόμος ενεργοποιείται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας» και μετά από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ. Τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν περιλαμβάνουν τα εξής: (α) περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών, (β) απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας, (γ) υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν, (δ) απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών, (ε) μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας, (στ) απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, (ζ) περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών, (η) απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών, (θ) περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, (ι) περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα (ια) περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών, (ιβ) οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας: Τα περιοριστικά μέτρα, που επιβάλλονται με διάταγμα του υπουργού ή, κατά περίπτωση, με οδηγία του διοικητή της ΚΤ, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Επίσης, μπορούν να επιβληθούν και σε υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR