counter

Προς αναβολή το Eurogroup

Προς αναβολή το Eurogroup
Προς αναβολή το Eurogroup

Eurogroup

Προς αναβολή για τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως βέβαιο, φαίνεται ότι οδεύει η αυριανή έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, αφού σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία και για το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου και η έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου. Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα! Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες. Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της νησου, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η συνάντηση, με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να διεξαχθεί στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Αυτή η σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη, όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από τον πρόεδρο του θεσμού, τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αναβληθεί η σύνοδος του Eurogroup για τη Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά είναι "δύσκολες" και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. "Η χρησιμότητα και η χρονική στιγμή των συνόδων εξαρτάται απ' αυτό. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με βεβαιότητα", είπε μια από της πηγές αυτές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να στείλει αεροσκάφος του στην Κύπρο για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων για την αυριανή έκτακτη σύνοδο του Εurogroup, στην οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, από την πλευρά του Εurogroup τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμφωνία, η ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν η Βουλή θα συνέλθει σήμερα.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :

-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθε? με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ. Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργε?ων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος" είχε αποκαλύψει, από τις 27 Απριλίου 2012, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλοπιοιση μέσω αγορών. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζετε από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατά απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπ,ε δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία. Αυτό δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τώνη Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο δίνουν αξιωματούχοι μεγάλων ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR