counter

Πρώτη επίσκεψη στο Μουσείο: Κάντε τη αξέχαστη!

Πρώτη επίσκεψη στο Μουσείο: Κάντε τη αξέχαστη!
Πρώτη επίσκεψη στο Μουσείο: Κάντε τη αξέχαστη!

μουσειο

Η επίσκεψη ενός μουσείου μπορεί άνετα να εξελιχθεί σε μια άκρως ευχάριστη –αλλά και εκπαιδευτική– εμπειρία για όλη την οικογένεια. Παρόλα αυτά,  δεν είναι λίγες οι φορές που το… εγχείρημα καταλήγει σε γκρίνιες, κλάματα και άλλες «επεισοδιακές» αντιδράσεις. Μην ανησυχείτε όμως! Υπάρχουν έξυπνες ιδέες για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις και να κάνουμε την περιήγησή μας σκέτη απόλαυση τόσο για εμάς και για το παιδί μας. Δέκα από αυτά σας περιμένουν στη συνέχεια…

 

 

1.

Η… επιλογή είναι το ήμισυ του παντός!

Ένα μουσείο «φιλικό» ως προς την παιδική… περιέργεια θα ήταν η τέλεια επιλογή για την πρώτη του επίσκεψη. Υπάρχουν κάποια μουσεία γεμάτα χρώματα, πρωτότυπες συλλογές και παιχνίδια τα οποία προτρέπουν τα παιδιά να αγγίξουν το κάθε τι που βλέπουν και να πειραματιστούν με όλα τα εκθέματα. 

 

2.

Μια «αναγνωριστική» βόλτα θα μας πείσει

Πριν επισκεφτούμε το μουσείο μαζί με το παιδί, μπορούμε να περιηγηθούμε στους χώρους του είτε εικονικά –μέσω της ιστοσελίδας του– είτε κάνοντας μια βόλτα από εκεί για να συλλέξουμε χρήσιμο υλικό ούτως ώστε να προϊδεάσουμε το παιδί μας σχετικά με την επίσκεψή μας. Επίσης, μπορούμε να ενημερωθούμε για τυχόν εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, οικογενειακά εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε.

 

3.

Πού θα πάμε αύριο;

Προετοιμάζουμε το παιδί για την επίσκεψή μας στο μουσείο. Του λέμε ποια μέρα θα το επισκεφτούμε, συζητάμε για το τι θα δούμε και τι θα κάνουμε εκεί και στεκόμαστε λίγο παραπάνω στους κανόνες συμπεριφοράς ενός…«καλού επισκέπτη».

 

4.

Μαμ και… νάνι!

Πριν περάσουμε την πόρτα του μουσείου, καλό θα ήταν το παιδί να είναι ξεκούραστο και ταϊσμένο ούτως ώστε να αποφύγουμε τυχόν γκρίνιες και μουρμουρητά. Έτσι θα μπορέσει να χαρεί την κάθε στιγμή της επίσκεψής μας. 

 

5.

Ο χρόνος είναι χρήμα…

…αλλά και γνώσεις! Δίνουμε λοιπόν στον μικρό επισκέπτη όσο χρόνο χρειάζεται ούτως ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο, να παρατηρήσει τα εκθέματα και να πειραματιστεί με αυτά.

 

6.

«Παίξτε» με τα εκθέματα!

«Ποιο ζωάκι νομίζεις ότι είναι αυτό; Πόσα στρογγυλά αντικείμενα παρατηρείς εδώ; Βρες ένα αντικείμενο που έχει το ίδιο κίτρινο χρώμα με το παντελόνι σου. Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το άγαλμα; Πόσα λουλούδια υπάρχουν εκεί;» Αυτός, είναι ένας απλός τρόπος για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού και να κάνουμε την επίσκεψή μας λίγο πιο διαδραστική. Θα μας βοηθήσει σε όποιο μουσείο κι αν βρεθούμε.

 

7.

Λέμε «όχι» στις υπερβολές

Αν δούμε ότι το παιδί έχει αρχίσει να κουράζεται, δεν χρειάζεται να πιέσουμε την κατάσταση. Ακόμα κι αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχουμε προλάβει να δούμε, φεύγουμε κι επιστρέφουμε μια άλλη μέρα για να ολοκληρώσουμε την επίσκεψή μας.

 

8.

Μια ανάμνηση για πάντα…

Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάνουμε μια στάση στο πωλητήριο του μουσείου για αναμνηστικά δωράκια. Διαλέγουμε κάτι μικρό και απλό που θα μας θυμίζει για πάντα αυτή την ξεχωριστή μέρα!

 

9.

Πόσα πραγματάκια μάθαμε σήμερα!

Μια ζωγραφιά, ένα απλό εργαστήρι ή μια συζήτηση στο σπίτι θα βοηθήσει το παιδί να θυμηθεί κάποια από τα πραγματάκια που έμαθε κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στο μουσείο, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και ως «αξιολόγηση» της ημέρας βοηθώντας μας να καταλάβουμε τι του άρεσε και τι όχι.

 

10.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα!

Ενεργητικοί, ενθουσιώδεις, γεμάτοι όρεξη για εξερεύνηση και διάθεση για μάθηση! Αν εμείς είμαστε έτσι, τότε, είναι πολύ πιθανό να μας ακολουθήσει και το παιδί. Άλλωστε εμάς αντιγράφει κι από εμάς παραδειγματίζεται!

 

  

Της Μάρθας Αγγελοπούλου σε συνεργασία με τη Φανή Λαμπαδαρίου, Υπεύθυνη Προσχολικής ηλικίας του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR