counter

15 μυστικά για μια επιτυχημένη δίαιτα!

15 μυστικά για μια επιτυχημένη δίαιτα!
15 μυστικά για μια επιτυχημένη δίαιτα!

diet
Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε δίαιτα με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα όμως στην πορεία έρχονται στιγμές που νιώθουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να μείνουμε πιστοί. Ορίστε μερικές στρατηγικές για τις δύσκολες ώρες που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της προσπάθειας σας.

 

 

     1. Οπωσδήποτε πρωινό.

Μόλις ξυπνάμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας είναι χαμηλά. Το πρωινό όμως μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Αν το παραλείψετε το πιθανότερο είναι να φάτε αργότερα κάτι που μπορεί να μην είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά και να σας επιβαρύνει με κακά λιπαρά.

 

 

     2. Στοχεύστε σε επιλογές ολικής αλέσεως.

Οι φυτικές ίνες είναι σκόπιμο να συμπεριλαμβάνονται, ιδιαίτερα στο πρωινό, όχι μόνο γιατί σας κρατούν χορτάτη αλλά και γιατί ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

 

 

     3. Προγραμματίστε τα μενού της επόμενη ημέρας.

Ελέγξτε αν έχετε όλα όσα χρειάζεστε και ετοιμάστε όσα γεύματα μπορείτε από την προηγούμενη μέρα. Όσο πιο προετοιμασμένοι είστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να φάτε κάτι εκτός προγράμματος.

 

 

     4. Μείνετε πιστοί στη λίστα.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα, αγοράστε μόνο ότι αναγράφετε στη λίστα. Έτσι θα αποφύγετε τρόφιμα που αν αποθηκευτούν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μπορεί να αποτελέσουν πειρασμό.

 

 

     5. Ρυθμίστε τα σνακ.

Τα μικρά συχνά γεύματα διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης και μειώνουν την πείνα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μία λίστα με σνακ στα οποία θα καταφεύγετε όταν πεινάτε π.χ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φρούτα ωμά ή αποξηραμένα, ωμά λαχανικά, παξιμάδια ή φρυγανιές ολικής αλέσεως.

 

 

     6. Αφήστε κάτι για αργότερα.

Αν στα σνακ σας συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από μία τροφές π.χ. δύο φρούτα ή ένα φρούτο και ένα γιαούρτι μπορείτε να αφήσετε κάποιο για αργότερα σε περίπτωση που πεινάσετε.

 

 

      7. Τρώτε αργά.

Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην τρώτε λαίμαργα και να μασάτε καλά τις τροφές. Για να φτάσει το μήνυμα ότι χορτάσατε στον εγκέφαλο τα κύρια γεύματα πρέπει να διαρκούν περίπου 20 λεπτά. Προγραμματίστε λοιπόν το χρόνο σας ώστε να μπορείτε να φάτε με ηρεμία τουλάχιστον τρία από τα καθημερινά σας γεύματα.

 

 

     8. Ξεκινήστε από κάθε πιάτο χωριστά.

Αυτή είναι μία έξυπνη κίνηση ιδιαίτερα όταν τρώτε έξω. Ξεκινήστε πρώτα με τη σαλάτα, συνεχίστε με το κυρίως γεύμα κι αφήστε τελευταία τα συνοδευτικά φροντίζοντας να σταματάτε να τρώτε αμέσως μόλις νιώσετε χορτάτοι.

 

 

     9. Αντιμετωπίστε το στρες.

Αποφύγετε να ξεκινήσετε δίαιτα σε περίοδο που έχετε έντονο στρες. Είναι καλύτερα να τηλεφωνήσετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή να περπατήσετε παρά να καταφύγετε στο ψυγείο.

 

 

     10. Ξεγελάστε τη σκέψη για φαγητό.

Όποτε νιώθετε ότι θέλετε να φάτε παρότι δεν είναι ώρα για το προγραμματισμένο σας γεύμα, καταπιαστείτε με μία δραστηριότητα π.χ. σιδερώστε τα ρούχα. Έτσι θα αποσπάσετε τη σκέψη σας από το φαγητό.

 

 

     11. Αποφύγετε τους περισπασμούς.

Σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση ή να διαβάζετε την ώρα που τρώτε. Έρευνα που έγινε στη Σουηδία έδειξε ότι όσοι τρώνε χωρίς να κάνουν κάτι άλλο εκείνη την ώρα καταναλώνουν 22% λιγότερο φαγητό.

 

 

     12. Ικανοποιήστε την επιθυμία για γλυκό έξυπνα.

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά μειώνοντας τις λιγούρες. Μπορείτε επίσης να φάτε ένα φρούτο, σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα, ή έστω ένα κουταλάκι γλυκό του κουταλιού.

 

 

     13. Πίνετε άφθονο νερό.

Στόχος σας πρέπει να είναι 8 με 10 ποτήρια την ημέρα. Αν και το νερό από μόνο του δεν αδυνατίζει σας κρατά ενυδατωμένη και συντελεί στην απώλεια βάρους.

 

 

     14. Σηκωθείτε από την καρέκλα.

Η κίνηση βοηθά στην απώλεια βάρους γιατί δίνει το έναυσμα στον οργανισμό να κάψει το συσσωρευμένο λίπος. Αν δεν θέλετε να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο εντάξτε στην καθημερινότητα σας το έντονο περπάτημα για 10 έως 45 λεπτά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα.

 

    

     15. Ενδώστε με μέτρο.

Αν παρεκτραπείτε, φροντίστε να το κάνετε χωρίς υπερβολές. Μπορείτε για παράδειγμα να φάτε κάτι γλυκό αλλά σε μικρή ποσότητα παραμένοντας κατά τα άλλα προσηλωμένες στο στόχο σας.

 

 

Info: Κάθε διατροφικό πρόγραμμα καλό είναι να περιλαμβάνει ένα με δύο σνακ. Δηλαδή τουλάχιστον ένα δεκατιανό και ένα απογευματινό γεύμα.

 

 

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Ελένης Παπαγιαννίδου, Κλινική Διατολόγος -Διατροφολόγος.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR