counter

Εσείς, τι γνωρίζετε για την «ορθορεξία»;

Εσείς, τι γνωρίζετε για την «ορθορεξία»;
Εσείς, τι γνωρίζετε για την «ορθορεξία»;

FT

Μια νέα διατροφική διαταραχή έχει έρθει στο προσκήνιο και φαίνεται να απασχολεί πολύ τους ειδικούς. Πρόκειται για τη νευρική ορθορεξία η οποία, σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους διατροφολόγους, χαρακτηρίζεται από τη μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών (βιολογικών ή οργανικών) και την αποφυγή όσων έχουν αυξημένα λιπαρά, πρόσθετα ή συντηρητικά.

 

 

Σίγουρα, το να τρέφεται κανείς υγιεινά, δεν αποτελεί «διαταραχή», ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πάθηση». Όταν όμως η δίαιτα στριφογυρνά συνεχώς στο μυαλό ενός ανθρώπου, η θρεπτική αξία επισκιάζει την ευχαρίστηση της κατανάλωσης του φαγητού του και η διατροφή δρα σε βάρος της κοινωνικότητας του ατόμου (αφού επιλέγει να μένει σπίτι του προκειμένου να φάει αυτό που «πρέπει») τότε τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά… Ο ειδικός θα πρέπει να αναλάβει δράση. Κύριο μέλημά του; Να εκπαιδεύσει τον «ασθενή» σχετικά με την ποσότητα, την ποιότητα και τη συχνότητα βάσει της οποίας θα μπορεί να καταναλώνει όχι κάποια, αλλά όλα τα είδη των τροφίμων!

 

 

Μήπως, τελικά, το μυστικό «κρύβεται» στη… σκέψη;

 

Όσο σκεφτόμαστε τις μπόλικες θερμίδες του φαγητού μας, τόσο χορταίνουμε και όσο χορταίνουμε, τόσο λιγότερο τρώμε. Κάπως έτσι, αδυνατίζουμε όχι με δίαιτα, ούτε με γυμναστική, αλλά… με τη σκέψη! Αν θέλουμε λοιπόν να χάσουμε κάποια κιλά, δε μένει παρά να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό μας προτείνουν να κάνουμε αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ύστερα από σχετική έρευνα που διεξήγαγαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σκέψη των πολλών θερμίδων μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, γεγονός το οποίο έχει ως επακόλουθο τη λιγότερη κατανάλωση τροφής. Για να αδυνατίσουμε λοιπόν, αρκεί απλά και μόνο το να κάνουμε «ανθυγιεινές» σκέψεις. Λέτε να είναι τόσο απλό τελικά;

 

  

Της Μάρθας Αγγελοπούλου

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FT

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR