counter

Μικρά μυστικά… για λιγότερα κιλά!

Μικρά μυστικά… για λιγότερα κιλά!
Μικρά μυστικά… για λιγότερα κιλά!

Ακόμα μία πρωτιά –αυτή την φορά στην παιδική παχυσαρκία– «κέρδισε» η χώρα μας. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής επιτροπής, κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στην παιδική παχυσαρκία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιο αναλυτικά, ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 10-12 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Το αποτέλεσμα; Το 20% των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικίας παρουσιάζει παχυσαρκία, ενώ ακόμα ένα 30% είναι υπέρβαρο. Τι μπορεί να φταίει, όμως, για αυτή την θλιβερή πρωτιά; Πρώτον, για κάποιον περίεργο λόγο αδιευκρίνιστο στην έρευνα, τα Ελληνόπουλα αθλούνται λιγότερο από τα συνομήλικα παιδάκια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, τόσο η διατροφική κουλτούρα, όσο και οι γαστρονομικές συνήθειες της κάθε χώρας, καθώς επίσης και οι διάφοροι πειρασμοί –γλυκά και αλμυρά σνακ του εμπορίου πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά– μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στο μονοπάτι της παχυσαρκίας από πολύ μικρή κιόλας ηλικία. Αλήθεια, πώς θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε να απαρνηθούν το συγκεκριμένο μονοπάτι και να επιλέξουν το δρόμο της σωστής, υγιεινής διατροφής;

  

Η λύση «κρύβεται» στο… σπίτι μας!

 Στο σπίτι και γενικότερα στην καθημερινότητά μας κρύβονται όλα όσα μπορούμε και χρειάζεται να μάθουμε στα μικρά μας προκειμένου να κρατήσουμε τα παραπανίσια κιλά μακριά τους! Έτσι, λοιπόν…

 …τους μιλάμε από νωρίς για την αξία των λαχανικών και των φρούτων στη ζωή μας και προσπαθούμε να τα εντάξουμε με έξυπνο τρόπο στη διατροφή τους.

 

 …τα εφοδιάζουμε με δεκατιανό ή απογευματινό από το σπίτι ούτως ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στα τυποποιημένα προϊόντα της καντίνας του σχολείου.

 

 …βάζουμε τα μικρά μας στην κουζίνα ούτως ώστε να εξοικειωθούν με τις διάφορες τροφές και τα θρεπτικά (ή μη) συστατικά τους και ζητάμε τη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού.

 

 …φροντίζουμε να ακολουθούμε όσο το δυνατό πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες – τουλάχιστον μπροστά στα παιδιά μας!

 

 …βγάζουμε τα ανθυγιεινά σνακ από το ψυγείο και τα ράφια της κουζίνας μας και φέρνουμε σε πρώτο πλάνο πιο υγιεινές επιλογές όπως π.χ. μπάρες δημητριακών, μπισκότα ολικής άλεσης, φρούτα, κ.λπ.

 

 …λέμε «ναι» στις λιχουδιές (αλλά με μέτρο!), αρκεί να είναι σπιτικές. Ζελεδάκια, coockies με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή νιφάδες μαύρης σοκολάτα, σπιτικές γρανίτες και παγωτά με μπόλικο γάλα και καθόλου χημικά είναι μόνο κάποιες από τις εναλλακτικές μας.

 

 …αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία.

 

 …δεν παραλείπουμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας κάθε φορά που επιλέγουν «υγιεινά»!

 

 * Της Μάρθας Αγγελοπούλου.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR