counter

Ανακαλύψτε τα μυστικά του βρεφικού μασάζ.

Ανακαλύψτε τα μυστικά του βρεφικού μασάζ.
Ανακαλύψτε τα μυστικά του βρεφικού μασάζ.

PAIDI

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού μας –πέρα φυσικά από το γαλατάκι του– από την άμεση σωματική του επαφή μαζί μας. Το απαλό μας άγγιγμα και η ζεστασιά της αγκαλιά μας, πασπαλισμένες με μπόλικη τρυφερότητα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να του δείξουμε τη στοργή μας, κάνοντάς το να νιώσει ακόμα περισσότερη ασφάλεια κι αγάπη. Εκτός από αυτόν τον τρόπο όμως, υπάρχει ακόμα ένας: Το βρεφικό μασάζ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωράκια που απολαμβάνουν ένα απαλό μασαζάκι από τους γονείς τους «δένονται» περισσότερο μαζί τους. Επίσης, κοιμούνται πιο ήρεμα και δεν κλαίνε τόσο, αφού, ένα απαλό άγγιγμα μπορεί να καταπραΰνει τα πονάκια στην κοιλίτσα, να κατευνάσει τους φόβους τους και να προσφέρει χαρά τόσο στα μωρά, όσο και στους γονείς! 

 

 

Ξεκινώντας το μασάζ…

 

Προτού ξεκινήσουμε να κάνουμε μασάζ στο μικρό μας, θα πρέπει να είμαστε σίγουρες πως είναι όντως σε θέση να το απολαύσει. Ένα κουρασμένο, πεινασμένο μωράκι δεν πρόκειται να δώσει βάση στα χάδια μας, αφού το μυαλουδάκι του θα είναι συνεχώς κολλημένο στο φαγάκι και την κούνια του. Σε πρώτη φάση λοιπόν φροντίζουμε να είναι ξεκούραστο, χορτάτο και να έχει όλη του την προσοχή στραμμένη σε εμάς. Ξαπλώνουμε γυμνό το μικρό μας επάνω στα τεντωμένα πόδια μας ή σε μια αφράτη πετσέτα ή κουβερτούλα, ζεσταίνουμε ένα ειδικό λαδάκι κατάλληλο για την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα στα χέρια μας και ξεκινάμε…

 

 

Από την κορυφή έως τα νύχια!

  

Βήμα 1ο – Προσωπάκι: Με τον αντίχειρα ή τις άκρες των δαχτύλων μας «χαράσσουμε» μικρούς κύκλους από τους μύες της μάσησης έως τα αυτάκια.

 

Βήμα 2ο – Θώρακας: Ξεκινώντας από τον έναν ώμο αρχίζουμε σιγά-σιγά να περνάμε στον άλλο. Με τη χούφτα μας «αγκαλιάζουμε» τον ώμο του μωρού μας πιέζοντας απαλά. Επιστρέφουμε στον άλλο ώμο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

 

Βήμα 3ο –  Κοιλίτσα: Χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων μας αρχίζουμε να χαϊδεύουμε απαλά την κοιλίτσα του μωρού μας. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να το ανακουφίσει από τα πονάκια και να «ξεμπλοκάρει» το πιεσμένο του εντεράκι.

 

Βήμα 4ο – Χεράκια & ποδαράκια: Χαϊδεύουμε απαλά το εσωτερικό μέρος των χεριών και στη συνέχεια περνάμε με τον αντίχειρα και το δείκτη μας ένα-ένα τα δαχτυλάκια του μωρού μας ξεκινώντας από την άρθρωση και καταλήγοντας στην άκρη του δαχτύλου. Στην περίπτωση που το μικρό μάς πιάσει το χέρι μας με τα δαχτυλάκια του –χαρακτηριστική αντανακλαστική κίνηση των μωρών– περιμένουμε μέχρι να χαλαρώσει (δεν τραβάμε, δηλαδή το χέρι μας) και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω κίνηση.  Σειρά, τώρα, έχουν τα πατουσάκια. Με τον αντίχειρά μας, λοιπόν, περνάμε εναλλάξ από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα.

 

Βήμα 5ο – Πλατούλα: Βοηθάμε το μικρό μας να χαλαρώσει κάνοντας μικρούς, συμμετρικούς κύκλους με τις άκρες των δαχτύλων μας δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης κατεβαίνοντας χαμηλά μέχρι τον ποπό του. 

 

 

Η κάθε κίνηση μπορεί να επαναληφθεί από 2 έως 3 φορές, ενώ το μασάζ συνολικά μπορεί να διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Αφού ολοκληρώσουμε τις κινήσεις μας, τυλίγουμε το μικρό μας με την πετσέτα ή την κουβερτούλα και το παίρνουμε για λίγο στην αγκαλιά μας ταχταρίζοντάς το με απαλές, ρυθμικές κινήσεις.

 

  

* Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία του κου Κούτσου Παναγιώτη Συντονιστή-Διευθυντή Παιδιάτρων της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR