counter

Όταν η αλλεργία μάς χτυπά την πόρτα

Όταν η αλλεργία μάς χτυπά την πόρτα
Όταν η αλλεργία μάς χτυπά την πόρτα

ΠΑΙΔΙ

Το αλλεργικό ή ατοπικό έκζεμα εκδηλώνεται ως επί τω πλείστον,  σε παιδιά τα οποία έχουν γενετική προδιάθεση, όταν έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένες τροφές, μάλλινα ρούχα, κ.λπ. Πρόκειται για κοκκινίλες που συχνά βγάζουν υγρό, εμφανίζονται συνήθως γύρω στον  τρίτο μήνα και εντοπίζονται στο προσωπάκι, τον κορμό και τα άκρα του μωρού, ενώ μετά τα δύο με τρία χρόνια εντοπίζονται συνήθως στην εσωτερική επιφάνεια των αγκώνων και πίσω από τα γόνατα. Η φαγούρα είναι έντονη και από το ξύσιμο μπορεί το δέρμα να ξεφλουδίσει και εύκολα να μολυνθεί, συνήθως από σταφυλόκοκκο.

  

Πως αντιμετωπίζονται;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, θα πρέπει σε πρώτη φάση να παρατηρήσουμε τη μορφή των εκζεμάτων. Αν το δέρμα είναι ξηρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια κρέμα, αν όμως εκκρίνεται υγρό από την περιοχή της βλάβης, χρησιμοποιούμε κομπρέσες ή ψεκασμούς με φυσιολογικό ορό έως ότου το δέρμα «στεγνώσει» και στη συνέχεια «επιστρατεύουμε» την κρέμα. Αν υπάρχει έντονη κοκκινίλα αφού στεγνώσουμε το έκζεμα θα βάλουμε τοπικά κορτιζονούχο κρέμα, ενώ για τον κνησμό θα δώσουμε αντιϊσταμινικό από το στόμα. Βασική προϋπόθεση; Ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρό μας!

 

Πρόληψη, η καλύτερη «θεραπεία»!

Άραγε υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τις αλλεργίες προτού μας… χτυπήσουν την πόρτα; Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αν το παιδί μας παρουσιάσει έκζεμα, οι πιθανότητες να εμφανίσει και κάποια άλλη αλλεργία ανέρχονται στο 30-50%. Για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο, δε μένει παρά να ακολουθήσουμε τις παρακάτω απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές:

 

 

 Η δύναμη της φύσης!

Αν κι εφόσον η περίπτωση το επιτρέπει, θα μπορούσαμε να προτιμήσουμε κάποιο φυτικό προϊόν να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το έκζεμα αλλά και διάφορες άλλες αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί μας (επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα, κ.λπ.). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία  της Πρώτης και της Τρίτης Πανεπιστημιακής κλινικής του ΑΠΘ οι φυτικές στερόλες και στερολίνες μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση κάποιων μορφών αλλεργίας. Επιπλέον, μέσω πρόσφατης μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Toxicological Sciences» τον Ιούνιο του 2010, αποδείχτηκε ότι το εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας όσο και στην καταπολέμηση του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου.

 

 * Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της παιδοδερματολόγου Τάλιας Τσιβιτανίδου-Κάκουρου.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR