counter

Νικήστε το λίπος!

Νικήστε το λίπος!
Νικήστε το λίπος!

fit

«Θέλω να χάσω λίπος!» - αυτή είναι ίσως η συχνότερη απαίτηση των γυναικών....  Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, γεγονός που όμως  προϋποθέτει αλλαγή συνηθειών, τρόπου σκέψης και  αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Γιατί για να φτάσουμε στο σημείο να αναζητάμε κάποιον δραστικό τρόπο να κάψουμε το λίπος,  σημαίνει ότι αφήσαμε τον εαυτό μας να φτάσει σε μία κατάσταση που μας δημιούργησε αυτή την ανάγκη. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να πετύχουμε το στόχο μας;

 

 

Πρώτη η διατροφή

Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε γυμναστική για να κάψουμε  το λίπος και να περιμένουμε αποτελέσματα αν πρώτα δεν ρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπαίνει στο σώμα μας, δηλαδή τη διατροφή μας.  Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν, είναι να μειώσουμε τις  θερμίδες που προσλαμβάνουμε αντικαθιστώντας ό,τι τρώγαμε μέχρι τώρα με κάτι υγιεινό. Για παράδειγμα οι 500 θερμίδες ενός γλυκού μπορούν να αντικατασταθούν από τις πολύ λιγότερες ενός φιλέτου και μίας σαλάτας που παράλληλα θα μας δώσουν και όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μπορέσει να ασκηθεί. Αυτή η αλλαγή βέβαια, θα πρέπει να είναι μόνιμη και όχι να κρατήσει μόνο τον ένα ή τους δύο μήνες που αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε κάποια δίαιτα…

 

Η αξία της άσκησης

Εκτός από την πρωταρχική σημασία που έχει η σωστή διατροφή πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση που θα μας βοηθήσει να καταναλώσουμε την επιπλέον ενέργεια  ενισχύοντας κατά πολύ το αποτέλεσμα της δίαιτας. Για να μπορέσουμε  να κάψουμε  όσο το δυνατόν πιο πολλές θερμίδες, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής ( τρέξιμο, ποδήλατο, διάδρομος και ομαδικό aerobic) και ασκήσεων με βάρη και λάστιχα. Ο συνδυασμός αυτός είναι  ιδανικός γιατί τα δύο κομμάτια αυτής της προπόνησης εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη.

 

 

Ο ιδανικός συνδυασμός

Ένα αερόβιο πρόγραμμα, μας βοηθάει να κάψουμε γύρω στις 500 θερμίδες την ώρα. Μάλιστα όση περισσότερη ώρα ασκούμαστε, τόσο πιο πολλές θερμίδες  καταναλώνουμε. Μόλις σταματήσουμε όμως, ο οργανισμός μας παύει να καίει θερμίδες ενώ συγχρόνως  ζητάει να αναπληρώσει αυτές που έχει χάσει. Εκεί λοιπόν έρχονται να μας βοηθήσουν τα βάρη. Με αυτά η καύση θερμίδων είναι μεν αρκετά λιγότερη (με μία ώρα καίμε περίπου 300 θερμίδες) έχουν όμως πιο μακροπρόθεσμη επίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή η δύναμη που ασκείται στους μυς που σηκώνουν το βάρος είναι τόσο έντονη που αυτοί κατ’ επέκταση αναπτύσσονται. Αυτή τους η ανάπτυξη όμως κρατάει για περίπου ένα 24ωρο μετά από την άσκηση και φυσικά χρειάζεται ενέργεια για να πραγματοποιηθεί. Άρα για περίπου μία μέρα ο οργανισμός μας εξακολουθεί να καίει θερμίδες που εμείς δεν καταλαβαίνουμε την ίδια στιγμή που χτίζει τους μυς μας.

 

 

Το κατάλληλο πρόγραμμα

Η ιδανική  κατανομή αερόβιας άσκησης και άσκησης με βάρη μέσα σε μια εβδομάδα (εφόσον δεν υπάρχει κάποιο απαγορευτικό πρόβλημα υγείας) είναι η εξής: 4 φορές εικοσάλεπτο αερόβιο πρόγραμμα (ακόμα και αν αυτό σημαίνει απλώς τρέξιμο στην πλατεία της γειτονιάς μας) ενώ τις ενδιάμεσες μέρες πρέπει να εκτελούμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη και λάστιχα. Είναι σημαντικό όμως να  χωρίσουμε την εκγύμναση σε μυϊκές ομάδες ανά μέρα και να αφήνουμε να περάσει μία εβδομάδα πριν γυμνάσουμε το ίδιο σημείο προκειμένου να αποφύγουμε  τον κίνδυνο τραυματισμών.

 

 

* Με τη συνεργασία του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR