counter

Γνωρίστε τα αερόβια µηχανήµατα!

Γνωρίστε τα αερόβια µηχανήµατα!
Γνωρίστε τα αερόβια µηχανήµατα!

 gym

Διάδροµος

Από τα πιο κλασικά και χαρακτηριστικά µηχανήµατα στο γυµναστήριο, που έχουν πλέον γίνει κοµµάτι και του αθλητικού µας εξοπλισµού στο σπίτι. Ο διάδροµος στην ουσία αναπαράγει µια φυσική κίνηση του σώµατος που γίνεται καθηµερινά, γεγονός πολύ σηµαντικό για την εκγύµναση, αφού το περπάτηµα ή το τρέξιµο γίνονται σχεδόν αβίαστα πάνω στο µηχάνηµα. Ο διάδροµος υπερέχει κατά πολύ των άλλων µηχανηµάτων, πρώτον γιατί µπορούµε να περπατήσουµε ή να τρέξουµε όση ώρα θέλουµε αναπληρώνοντας τις ώρες ακινησίας, ενώ µας βοηθάει να καταναλώσουµε πολύ περισσότερες θερµίδες, πάντα φυσικά σε αναλογία µε την ένταση. Πολύ σηµαντικό επίσης είναι ότι κρατάει σε εγρήγορση όλες τις µυϊκές οµάδες και ενισχύει σηµαντικά την καρδιαναπνευστική λειτουργία.

 

Ποδήλατο

Δεν πρόκειται για φυσική κίνηση όπως αυτή του διαδρόµου, αλλά είναι και αυτή αρκετά οικεία στους περισσότερους από εµάς. Το ποδήλατο γυµνάζει έντονα το κάτω µέρος του σώµατος, που είναι άλλωστε και το πεδίο στο οποίο στοχεύει. Επειδή ο γυµναζόµενος κάθεται την ώρα της άσκησης καίει λιγότερες θερµίδες από ό,τι στο διάδροµο και στο ελλειπτικό, αφού δεν έχει την "υποχρέωση" να σηκώσει και το βάρος του σώµατός του. Παρ όλ αυτά µας δίνει τη δυνατότητα να ρυθµίσουµε τις αντιστάσεις και τις επιταχύνσεις για να µπορέσουµε να βελτιώσουµε την άσκησή µας αλλά και να κάψουµε περισσότερες θερµίδες.

 

Ελλειπτικό

Σε αντίθεση µε το διάδροµο, το ελλειπτικό δεν µιµείται τη φυσική κίνηση. Πρόκειται για ένα συνδυασµό της κίνησης που κάνει ο διάδροµος, το ποδήλατο και το step. Γυµνάζει καλύτερα τα πόδια και τους γλουτούς σε σχέση µε το διάδροµο και καίει περισσότερες θερµίδες στην ίδια αντίσταση και στο ίδιο επίπεδο, µε τη διαφορά όµως ότι το ελλειπτικό προορίζεται συνήθως για λιγότερη ώρα.

Η τακτική εκγύµναση συµβάλλει στην καλή ενδυνάµωση, η οποία µας γίνεται κτήµα ωθώντας µας να ανεβαίνουµε συνεχώς επίπεδο. Αυτό συµβαίνει όταν καταφέρνουµε να πετύχουµε το µέγιστο δυνατό αποτέλεσµα κάθε φορά. Ένα από τα πλεονεκτήµατά του όσο βελτιωνόµαστε είναι ότι µπορούµε να κάνουµε πιο σύνθετες ασκήσεις.

 

Κωπηλατικό

Επικεντρώνεται στα χέρια. Γενικά, οποιαδήποτε άσκηση αφορά κίνηση στο ύψος της καρδιάς ή πιο πάνω από αυτή (π.χ. τα χέρια πάνω από κεφάλι) καθιστά την άσκηση πιο κουραστική από αυτές που γίνονται χαµηλότερα, αφού δεν "κουράζει" µόνο τις µικρές µυϊκές µάζες των χεριών και της πλάτης αλλά και το µυ της καρδιάς. Γι αυτό το κωπηλατικό είναι πιο κουραστικό και η άσκηση που γίνεται είναι πιο συγκεκριµένη από τα υπόλοιπα. Βοηθάει επίσης και στην καρδιαναπνευστική µας λειτουργία.

 

Μη το σκέφτεστε, συνδυάστε τα…!

Ο καλύτερος τρόπος για να εκµεταλλευτούµε στο έπακρο τα τέσσερα αυτά µηχανήµατα είναι να τα συνδυάσουµε. Το καθένα κάνει µια διαφορετική δουλειά, εκτελεί άλλη κίνηση από τα υπόλοιπα και έχει δηµιουργηθεί για να διαφέρει από τα άλλα. Γι αυτό ο συνδυασµός είναι αυτός που θα κάνει το αποτέλεσµα καλύτερο. Με τη σωστή καθοδήγηση του γυµναστή µπορούµε να διαµορφώσουµε ένα πρόγραµµα που θα τα περιλαµβάνει και θα εξελίσσεται µε το πέρασµα του χρόνου.

Για να έχουµε τα αποτελέσµατα που θέλουµε είναι σηµαντικό να απολαµβάνουµε την άσκησή µας. Γι αυτό, αν κάποιο µηχάνηµα µας αρέσει περισσότερο, πρέπει να το επισηµαίνουµε στον γυµναστή µας, καθώς έτσι θα έρθουµε ακόµα πιο κοντά στο στόχο µας.

  

* Με τη συνεργασία του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στο άλµα εις ύψος, προέδρου συλλόγου ιδιόκτητων γυµναστηρίων και ιδιοκτήτη του Personal Training Places.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR