Από τη Δήμητρα Δάρδα
Την περίμενε πως και πως αυτή την ημέρα η "εθνική" μας μαγείρισσα! Το είχε πει πως κοντοζύγωνε η εποχή που θα μάζευε τις ελίτσες απο τα δέντρα του σπιτιού της.
Και αυτή η ημέρα, της συγκομιδής, έφτασε και η κα. Βέφα Αλεξιάδου φόρεσε τις παντοφλίτσες της, έστρωσε το λιόπανο και ξεκίνησε να μαζεύει τις ελιές στο εξοχικό της που βρίσκεται στη θέση Μόλα Καλύβας στη Χαλκιδική!
Τι είπε η κα. Βέφα Αλεξιάδου για την νέα της σοδιά;
"Το Μάϊο βγήκαν τα πρώτα ανθάκια, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε πράσινες μπιλίτσες, μικρές όσο τα σκάγια του κυνηγιού. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να πάρουν το σωστό μέγεθος και να γεμίσουν λάδι.
Η ποθητή μέρα της συγκομιδής έφτασε. Κι ήταν τόση η χαρά μου να τραβώ τις παχουλές ελίτσες απο τα κλαδιά. Απο 16 ελιές -συνέχισε η κα. Αλεξιάδου- η σοδιά ήταν 150 λίτρα χρυσοπράσινου, έξτρα παρθένο αγουρέλαιο. Έχει φρουτώδες άρωμα και ελαδρά πικρή, πικάντικη γεύση. Βουτώντας το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, γεμίζει το στόμα άρωμα. Είναι η απόλαυση του ουρανίσκου και η χαρά της γεύσης".
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)