counter

Θετικά μηνύματα από Μέρκελ

Θετικά μηνύματα από Μέρκελ
Θετικά μηνύματα από Μέρκελ

ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΜΑΡΑΣ

 Τη στήριξή της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 Στη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η νομισματική ένωση, ενώ σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες επεσήμαναν τη σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Εν συνεχεία η κα Μέρκελ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτή από τον Κάρολο Παπούλια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας "σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός περνά δύσκολα κι έχει σχεδόν εξαντλήσει την αντοχή του". Ο κ. Παπούλιας τόνισε απευθυνόμενος στην κα Μέρκελ ότι "πρέπει να σκεφθούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα και κυρίως πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων και των γυναικών".

Η κα Μέρκελ από την πλευρά της σημείωσε ότι είναι τιμή της που βρίσκεται στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι γνωρίζει ότι είναι δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι ήρθε ως φίλη της Ελλάδας. Μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η γερμανίδα καγκελάριος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου-μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά-συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, πριν αναχωρήσει για την πατρίδα της.

Στη κλειστή εμπιστευτική σύσκεψη που είχε το απόγευμα με ανθρώπους της αγοράς, παρουσία του πρωθυπουργού, η Άγκελα Μέρκελ, συνέχισε να στέλνει θετικά μηνύματα. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι κύριοι Ζανιάς, Τσαμάζ και Δασκαλόπουλος τόνισαν στη Γερμανίδα καγκελάριο τη σημασία που έχει να μην μειωθούν άλλο οι μισθοί στη χώρα και με βάση τα στοιχεία που της παρουσίασαν, φαίνεται να πείστηκε. Το μεσημέρι η κα Μέρκελ έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

 Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υποδέχθηκε και ακολουθήθηκε όλο το προβλεπόμενο τυπικό, με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, το τιμητικό άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την αναχώρηση της Άγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για τις συνομιλίες του με τη γερμανίδα καγκελάριο, ενώ και ο Γ. Στουρνάρας μίλησε με τους αρχηγούς για το κλίμα στο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο όπου έγινε αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, ενώ εκτίμησε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα ήταν πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή δίκτυα.

Με ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις την ώρα της κοινής συνέντευξης Τύπου Μέρκελ-Σαμαρά, αλλά και όταν στους δρόμους εξελίσσονταν διαδηλώσεις και επεισόδια, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν την ιστορική κατά κοινή επισήμανση επίσκεψη.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την έλευση της Μέρκελ ως στήριξη στην κυβέρνηση, ενώ γερμανικά μέσα θεωρούν ότι πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα ταξίδια της καριέρας της. Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, πάντως, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη ως μήνυμα της Μέρκελ για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR