counter

Ο Φοίβος ομολογεί: "Ήμουν σ' αυτούς που έφτυναν την ελληνική μουσική". Και ξεκαθαρίζει:"Είμαι συνθέτης, όχι στιχουργός και με πειράζει που με λένε τσιφτετελά"!

Ο Φοίβος ομολογεί: "Ήμουν σ' αυτούς που έφτυναν την ελληνική μουσική". Και ξεκαθαρίζει:"Είμαι συνθέτης, όχι στιχουργός και με πειράζει που με λένε τσιφτετελά"!
Ο Φοίβος ομολογεί: "Ήμουν σ' αυτούς που έφτυναν την ελληνική μουσική". Και ξεκαθαρίζει:"Είμαι συνθέτης, όχι στιχουργός και με πειράζει που με λένε τσιφτετελά"!

Φοίβος - Χατζηνικολάου

Από τη Δήμητρα Βγενοπούλου

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Φοίβος μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο ραδιόφωνο του "Real Fm 97,5" για την καλλιτεχνική του πορεία και αποκάλυψε πτυχές του χαρακτήρα του, που δεν είναι γνωστές.  

Ο "ροκάς" Φοίβος

Ξεκινώντας από τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια, ο συνθέτης αναφέρθηκε στις σπουδές του στη Νομική και την αντίδραση του δικηγόρου πατέρα του, όταν του ανακοίνωσε ότι θέλει να φύγει για την Αμερική για να παίξει με το συγκρότημά του:  " Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ντράμερ. Αυτό ήταν το όνειρό μου, άσχετα αν η ζωή τελικά με οδήγησε αλλού. Καθώς ο πατέρας μου ήταν δικηγόρος και υπήρχε γραφείο το οποίο θα αναλάμβανα, η προοπτική ήταν να γίνω δικηγόρος. Είχα ρίξει πολύ διάβασμα για τις Πανελλήνιες. Ωστόσο, λίγο πριν δώσω εξετάσεις, με το φίλο μου το Σωτήρη που είχαμε μαζί ένα γκρουπάκι, είχαμε πάρει σχεδόν την απόφαση να βγάλουμε εισιτήρια και να πάμε στην Αμερική να κυνηγήσουμε το όνειρό μας. Όταν το ανακοίνωσα στον πατέρα μου, εκείνος πολύ ψύχραιμα μου απάντησε: “Γιατί δεν δίνεις πρώτα εξετάσεις για τις οποίες έχεις κοπιάσει τόσο πολύ και μετά κάνε ό, τι θες … Ο πατέρας μου νομίζω τότε το χειρίστηκε πολύ καλά το θέμα και έτσι βρέθηκα στη Νομική "

Και συνέχισε: "Τα δύο πρώτα χρόνια δεν πάτησα στη σχολή... Πρέπει να σου πω ότι είχα μακριά μαλλιά, άκουγα μόνο ξένη μουσική, καθόλου ελληνική. Για την ακρίβεια, ήμουν στην πλευρά εκείνων που έφτυναν την ελληνική μουσική! Τελείωσα τη σχολή τελικά, και μάλιστα με πολύ καλούς βαθμούς (με 9 και10), γιατί ήθελα να αποδείξω ότι μπορώ, σε εκείνους που με αποκαλούσαν αλήτη, λόγω του προφίλ μου"   

To... Heavy Metal, o ελληνικός στίχος και ο χαρακτηρισμός του "τσιφτετελά"

"Με το γκρουπάκι μου παίζαμε διασκευές ξένων κομματιών. Μια μέρα εκεί που κάναμε πρόβα, μου βγήκαν μερικές νότες και έτσι φτιάξαμε την πρώτη μας μελωδία [...] Αρχίσαμε να φτιάχνουμε κομμάτια δικά μας. Γράφαμε Heavy Metal στην αρχή και μάλιστα με ελληνικό στίχο. Είχαμε προσεγγίσει τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μας είχε βοηθήσει πολύ. Βεβαίως, αυτό το είδος δεν μας πήγαινε καθόλου και έτσι το γυρίσαμε σε πιο pop ρυθμούς, με την προσθήκη μάλιστα στο γκρουπ και γυναίκας τραγουδίστριας, της Βίκυς Χαρίτου" περιέγραψε ο Φοίβος.

Επίσης, διευκρίνισε: "Είμαι πρώτα απ' όλα συνθέτης. Με φρικάρει που με αποκαλούν στιχουργό. Πρώτα γράφω τη μελωδία και μετά ψάχνω τις λέξεις. Έγραφα εύκολα μουσική, αλλά στην αρχή δυσκολευόμουν να βρω στίχους. Έψαχνα λέξεις που θα είναι... to the point. Επίσης, οι φίλοι μου με αποκαλούν "τσιφτετελά" και αυτό με πειράζει!"

Η οικογενειακή του ζωή και η πηγή της έμπνευσής του

Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το τι τον εμπνέει να γράφει τους στίχους του, ο συνθέτης απαντάει: "Την ζωή μου την εξάντλησα. Εξάλλου, πλέον ζω πάρα πολύ ήρεμα. Δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν έχω κοινωνική ζωή... Βασικά, φαντάζομαι πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν σε μένα και τη σύζυγό μου και γράφω από τη φαντασία μου. Για παράδειγμα ο στίχος "Η υπόθεση εκκρεμεί... " είναι επειδή άκουγα συνέχεια το δικηγόρο πατέρα μου να το λέει! Έχω εξαντλήσει όλους τους νομικούς όρους σε στίχους!"

Οι συνεργασίες του, η εμπορική επιτυχία και η... δόξα

"Δεν ξεχωρίζω κανέναν από τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Είτε γράψω τραγούδι για τον Πάριο, είτε για έναν πρωτοεμφανιζόμενο, την ίδια δουλειά και το ίδιο πάθος θα δώσω. Θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω γιατί και στις δύο περιπτώσεις, του μεγάλου καλλιτέχνη που θέλει μια καλή δουλειά, αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου που έχει όνειρα, βάζω την υπογραφή μου.  Βέβαια, στις προσωπικές μου σχέσεις έχω τρεις- τέσσερις καλλιτέχνες με τους οποίους έχω πιο φιλικές σχέσεις, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τη δουλειά", λέει ο συνθέτης.

Όσο για την επιτυχία: "Με ενδιαφέρει ένα τραγούδι μου να γίνει μεγάλη επιτυχία. Δεν με νοιάζει, όμως, η υστεροφημία μου. Τί με ενδιαφέρει αν θα ακούγεται το τραγούδι μου, όταν θα έχω πεθάνει; Πάντα άκουγα εμπορική μουσική, αυτή μου αρέσει. Ακούω μουσική για να διασκεδάσω. Δεν ακούω μουσική για να πω ότι κάνω πολιτισμό".

"Είκοσι χρόνια Φοίβος"

Ο συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια στη μουσική βιομηχανία και το γιορτάζει με μια μεγάλη παραγωγή, στο Ο.Α.Κ.Α. στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, στην οποία θα συμμετάσχουν οι : Δέσποινα Βανδή, Καίτη Γαρμπή, Άντζελα Δημητρίου, Θάνος Καλλίρης, Βασίλης Καρράς, Έλλη Κοκκίνου, Δημήτρης Κόκοτας, Γιώργος Μαζωνάκης, ΝΙΝΟ, Θάνος Πετρέλης, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σχοινάς, Tus και πολλοί ακόμη.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR